Nem találták bűnösnek a Boeing 737 MAX tesztpilótáját, akit a légügyi felügyelet megtévesztésével vádoltak

március 24., csütörtök 5:19

Nem találták bűnösnek az amerikai légügyi felügyelet megtévesztésében szerdán a Boeing amerikai konszern volt tesztpilótáját, és felmentették a szövetségi hatóságok megtévesztésének vádja alól egy kulcsfontosságú repülésirányító rendszerrel kapcsolatban, amely szerepet játszott a 737 Max repülőgépek két halálos balesetében.

A Boeing az Airbusszal való versenyben a 737-es gépeire nagyobb hajtóműveket rakott, ami viszont megváltoztatta a gép súlypontját, ezért, hogy a gép ne essen át, beleépítettek egy rásegítő szoftvert (MCAS), ami lenyomta az orrát. Csakhogy ez a szoftver meghibásodott, és két gépnél is olyan erősen nyomta le az orrot, hogy fél éven belül két halálos baleset is lett belőle.

Az Egyesült Államokban a Fort Worth-i szövetségi kerületi bíróság esküdtszéke kevesebb mint két órán át tanácskozott, mielőtt Mark Forknert ártatlannak találta a négyrendbeli csalás vádjában.Az ügyészek azzal vádolták Forknert, hogy félrevezette az amerikai szövetségi légügyi felügyeletet (FAA) a pilótáknak az adott típus repüléséhez szükséges képzés mennyiségével kapcsolatban. Az FAA csak rövid, számítógépes képzést írt elő a pilóták számára a szimulátorban történő kiterjedtebb gyakorlás helyett, ami a Boeingnek repülőgépenként akár 1 millió dollárba is kerülhetett volna.

A védőügyvédek szerint a Boeing mérnökei nem tájékoztatták Forknert a repülési szoftverben (MCAS) bekövetkezett változásokról. Az esküdteknek pedig azt mondták, hogy Forknert a Boeing és az FAA tisztviselői bűnbaknak tekintették, maguk pedig igyekeztek elkerülni a felelősségre vonást az Indonéziában és Etiópiában történt Max-szerencsétlenségek után, amelyek 346 ember halálát okozták.

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy az esküdtszék és a bíró olyan bölcs, igazságos és független volt, hogy átlátott a szitán” - mondta David Gerger védőügyvéd az ítélethirdetés után.

A tárgyalás kevesebb mint három napig tartott az esküdtek kiválasztása és az ügyvédek péntek esti nyitóbeszédei után. Forkner nem tett vallomást. Reed O'Connor bíró utasította az esküdteket, hogy hallgatását ne tekintsék a bűnösség vagy ártatlanság jelének. A védelem csak egy tanút idézett be, a Boeing jelenlegi pilótáját, aki körülbelül egy órán keresztül felelt a kérdésekre.

Forkner volt a Boeing vezető műszaki pilótája a 737 Max típusnál, így kulcsszerepe volt a pilótaképzési követelmények meghatározásában. Az ügyészek megpróbálták felhasználni Forkner ellen a kollégáinak küldött belső üzeneteit, különösen az egyiket, amelyben azt mondta, hogy tudtán kívül félrevezette a szabályozó hatóságokat. Mintegy négy éve, 2018-ban, hónapokkal az első baleset előtt távozott a cégtől, majd rövid ideig a Southwest Airlines légitársaságnál dolgozott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt