Szijjártó: A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot

háború
2022 március 24., 11:22
comments 43

„A magyar kormány egyik kötelessége megvédeni Magyarországot, a magyar emberek biztonságát, ezt jelenleg meg tudjuk oldani a magyar honvédséggel. (...) Ezt az álláspontot fogjuk képviselni. Ha lesznek javaslatok a keleti, délkeleti szárny megerősítésére, azok megvitatására készen állunk” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a csütörtöki NATO-csúcs előtt.

A NATO főtitkára szerdán jelentette be, hogy Bulgáriában, Magyarországon, Szlovákiában és Romániában is új hadtesteket állítanának fel, erről a mostani csúcson kell döntést hozni.

Szijjártó szerint a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja a háborúról egybevág a magyar érdekkel. „A NATO világossá tette, hogy nem részese ennek a konfliktusnak, és mindent meg is kell tenni annak érdekében, hogy ez így maradjon. A NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket, és mindent meg is kell tenni annak érdekében, hogy ez így maradjon.”

Szijjártó szerint elemi érdek, hogy a háború ne terjedjen át Ukrajnából más országra, ezért a mostani NATO-álláspontot kell érvényben hagyni. „Ez a magyar nemzetbiztonsági érdek.”

Veszélyes javaslatnak nevezte a légtérzárról szóló ötletet, ami légi háborúhoz vezetne Oroszország és a NATO közt. (Éppen emiatt a nyugati országok eddig rendre elutasították az ukránok légtérzárra vonatkozó kéréseit.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt