Az orosz tisztviselőkhöz hasonlította Szijjártó nyilatkozatát az ukrán külügy

háború
2022 március 25., 13:41
comments 24

Szijjártó Péter külügyminiszter azzal reagált Volodimir Zelenszkij EU-csúcson elmondott beszédére, hogy „ezután sem engedjük át fegyverszállítmányokat hazánk területén. Ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát”.

Erre Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az írta, ismerik ezt a hozzáállást, főleg az orosz tisztviselőktől. „Reméljük, hogy Magyarország szomszédos országként a közös európai béke érdekében megváltoztatja az álláspontját.” Szerinte itt most nem csupán Ukrajna biztonságáról és érdekeiről van szó, hanem azokról az értékekről, amiken Európa nyugszik, ahogy a magyar társadalom is. „Ez nem csak Ukrajna háborúja, hanem Oroszország háborúja az egész demokratikus világ ellen. Egyrészről támogatni Ukrajnát, másrészről pedig olaj és gáz vásárlásával pénzelni az orosz gépezetet, több teret ad Oroszországnak a támadásra és a gyilkolásra.”

Volodimir Zelenszkij a csütörtök esti EU-csúcson elmondott beszédében külön felszólította Orbán Viktort, hogy döntse el végre, kivel van, és ne tétovázzon tovább. Orbán visszautasította a kéréseit. A héten az ukrán miniszterelnök-helyettes is arról írt, hogy szerinte nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.