Orbán szerint meg kell érteni Zelenszkijt

POLITIKA
2022 március 26., 07:41
comments 32
photo_camera Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Orbán Viktor a pénteki brüsszeli EU- és NATO-csúcs után a közmédiának adott nyilatkozatában megint arról beszélt, hogy „vannak országok, amelyek azt szeretnék, ha a NATO vagy az Európai Unió valamilyen mértékig, akár erőteljesen is részévé válna a konfliktusnak, és vannak országok, mint például Magyarország, amelyik ki akar maradni ebből a háborúból.” Az elmúlt napokban megkergült magyar diplomáciáról szóló cikkünkben részletesen leírtuk, miért félrevezető ez, illetve több másik, a friss miniszterelnöki interjúban is elismételt gondolatmenet.

Az alábbiakban az MTI összefoglalójának újszerű részeit idézzük.

NATO

Magyarország a NATO tagja, a NATO pedig egységes és erős. „Sőt, nagyon erős. Sokkal erősebb, mint Oroszország - mondta. A miniszterelnök szerint, ha a magyarok maguk is megteszik, amit meg kell tenni, van hadseregük és azt felvonultatják a határhoz, ha látszik, hogy „készen állunk, hogy megvédjük magunkat”, akkor a többi szövetséges ország is segíteni fog bennünket. „Így együtt mindenki másnál erősebbek vagyunk ma a világon” - jelentette ki, hozzátéve, hogy ennél nagyobb biztonsági garancia ma nem létezik. Úgy értékelt:

minden emberi számítás szerint ma nincs biztonságosabb hely és ország a Földön, mint a NATO-tagállamok országai, köztük Magyarország.

Klíma vs család

Az energiaárakról szólva Orbán Viktor kifejtette: a háborútól függetlenül is felfelé mentek már az energiaárak az elmúlt hónapokban, erre pedig a háború „rátett még egy lapáttal”. Szerinte ezt nem lehet tétlenül nézni, ezért a magyar kormány korlátozta az üzemanyag és a legalapvetőbb élelmiszerek árát, védi a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök szerint azonban a nemzeti alapon adott válaszok nem lesznek elegendőek, közös európai válaszra is szükség van. Az energiaárak emelkedésének egyik oka ugyanis a kormányfő szerint az a politika, amit „Brüsszelben csinálnak”, és ami „szándékosan, folyamatosan emeli az energia árát”, mert abból indul ki, hogyha magasabb az ár, akkor az emberek kevesebbet fognak fogyasztani és ezzel megmenthetjük a klímát. Orbán szerint viszont nem szabad büntetni se a szénből, se az olajból, se a gázból származó energiát, mert

„ma nem az a kérdés, hogy mi lesz a klímával, hanem az a kérdés, hogy mi lesz a családjainkkal”

Zelenszkij

Miután az ukrán elnök az egész világ előtt szállt bele Orbánba, még a Covid-hírlevél is ezt próbálta elmagyarázni a magyar választóknak, a fő fideszes influenszer pedig már leügynöközte és az ellenzék szekértolójaként írta le Zelenszkijt.

A piszkos munkát másokra hagyva, Orbán Viktor úgy nyilatkozott:

meg kell érteni Zelenszkijt,

egy ilyen helyzetben ő azt szeretné, ha az egész világ nemcsak osztozna a fájdalmában, nemcsak a menekülteken segítene, hanem magáévá tenné az ukrán pozíciót, és azonnal beavatkozna. Ukrajna nehéz helyzetben van, a területén háború van, emberek millióinak kell elhagyniuk az országot, mondta, „ez egy szívfacsaró, nagyon nehéz érzés lehet”.

Szerinte az ukránoknak teljesen érthető szempontja, hogy azt kérik: a NATO menjen be, vállaljon légicsatát, küldjön fegyvereket. Ugyanakkor „mi nem ukránok vagyunk, meg nem oroszok, hanem magyarok”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.