Orbán Viktor támogatja, hogy az orosz felelősöket nemzetközi bíróság elé állítsák

POLITIKA
2022 március 27., 04:02
comments 32

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kizárólag arról számolt be a csütörtök-pénteki EU-csúcs után, hogy mi az, amit sikerült megakadályoznia. Péntekre virradóra, hajnali fél háromkor az alábbi szöveget mondta fel videóra Brüsszelben:

"Néhány ország megint fölvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra. Sőt maga az ukrán elnök, aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen, is ezt kérte tőlünk. Mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországon a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint 60 százaléka. Egy szankció azt jelentené, hogy a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll. Ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével, sőt azt jelentené, hogy valójában velünk fizettetik meg a háború árát. Szerencsére nemcsak mi vagyunk ebben a cipőben, néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerült érvényt szerezni a józan észnek, és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj."

Arról már egy szót sem szólt, hogy akkor viszont mire jutottak a megbeszélésen. Holott ellenszavazat nélkül, tehát Orbán Viktor támogatásával, számos döntést is elfogadtak aznap éjjel.

A döntések a Tanács honlapján magyarul is megjelentek. Rögtön az első pont arról szól, hogy a tagállamok vezetői szerint Oroszország háborús bűnöket követ el. És e bűnökért az orosz vezetők felelni fognak.

Nem azt mondták ki Orbánék, hogy szerintük jó lenne majd az orosz vezetőket bíróság elé állítani, hanem tényként állítják, hogy felelősségre fogják vonni őket. A hivatalos szöveg így hangzik:

"Oroszország Ukrajna ellen folytatott agresszív háborúja súlyosan sérti a nemzetközi jogot, valamint rengeteg emberéletet követel, és annak következtében polgári személyek szenvednek sérüléseket. Oroszország támadásokat intéz a polgári lakosság ellen, és támadásaival polgári javakat – többek között kórházakat, egészségügyi létesítményeket, iskolákat és menedékhelyeket – céloz meg. Ezeknek a háborús bűncselekményeknek azonnal véget kell vetni. A felelősöket és azok bűntársait a nemzetközi joggal összhangban felelősségre fogják vonni."

Erről Orbán egy szót sem szólt. Csak annak örvendezett, hogy Magyarország továbbra is vásárolhat orosz gázt és olajat. Pedig nevét adta ehhez a döntéshez is:

"Az Európai Unió fokozatosan, a lehető leggyorsabban meg fogja szüntetni az orosz gáz, olaj és szén importjától való függőségét, a versailles-i nyilatkozatban foglaltak szerint."

Az idézett nyilatkozatot március 11-én fogadták el a tagállamok vezetői, és abban felkérték az Európai Bizottságot, hogy május végéig dolgozzon ki egy tervet az orosz energiahordozók importjának leépítéséről. Ennek a programnak még nevet is adtak, RePowerEU-nak kell hívni, és a júniusi csúcstalálkozón dönthetnek az elfogadásáról.

Orbán Viktor a  brüsszeli tárgyalóteremben.
photo_camera Orbán Viktor a brüsszeli tárgyalóteremben. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Orbán azért kakukktojás Európában, mert a szavaival Putyinnal van

Orbán Viktor az elmúlt napokban a nemzetközi sajtó céltáblájává vált, és immár cseh és lengyel politikusok is kritizálják oroszbarát kommunikációja miatt. Orbán ugyanis csak arról szól, hogy mit nem akar a magyar kormány megtenni Oroszország megbüntetéséért, illetve Ukrajna támogatásáért.

Pedig az energiahordozók behozatalát több másik tagállam sem akarja egyelőre korlátozni, de Orbán az egészet magára húzza, mintha főleg rajta múlna mindez. És szemben a többi vonakodó tagállam vezetőivel, nem arra teszi a hangsúlyt, hogy milyen témákban sikerült közös fellépést elfogadni Oroszországgal szemben, hanem csak arra, hogy miben nem.

Ettől igazán kirívó Orbánék viselkedése az EU-ban. Ahogy a háború előtt sem a magyar - orosz üzletelés nagyságrendje volt igazán kirívó, hanem az azt kísérő kommunikáció, ami a Nyugat alkonyának képzetével, és az orosz propaganda terjesztésével foglalkozott.

Putyin például ezen a héten is a Nyugat "úgynevezett genderszabadságán" szörnyülködött, mint Orbán március 15-én a Kossuth téren, amikor egyenlőséget tett a keleti háború és a nyugati "genderőrület" között. A Soros-ellenes kampány is eredetileg az orosz kormánytól indult, még a 2004-es ukrajnai tüntetések idején.

Alapvetően ez az ideológiai közösség, a putyini propaganda átvétele az, amiért Magyarország megítélése ilyen rossz lett mostanra. Ebből a Kreml-barát ideológiából következhet Orbánéknak az az igénye, hogy továbbra is csak az oroszoknak kedvező fejleményekről számoljanak be egy-egy EU-s döntés után.

Miközben egymás után ítélik el nap mint nap az európai vezetők az orosz agressziót és háborús bűnöket, addig Orbán a Facebookon szombaton is csak a nyugatiakkal hadakozott:

"Április 3-án üzenjük meg: nem vagyunk jámbor lúzerek, akik megijednek a nemzetközi médiától vagy Brüsszeltől. Harcolni fogunk!"

Persze e Nyugat elleni harca elsősorban csak a magyar népnek szól. Amikor Brüsszelben, zárt ajtók mögött szavaz, akkor már ő is úgy látja, hogy az orosz vezetők háborús bűnösök, akiket bíróság elé kell állítani. És ott nem annak örvend, hogy jön még orosz olaj és gáz, hanem megszavazza, hogy amilyen hamar csak lehetséges, le kell mondani az orosz energiahordozókról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.