A lengyel elnök szerint nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak Orbán mostani viselkedése

POLITIKA
2022 március 26., 19:51

Újabb erős figyelmeztetést kapott a korábbi szövetségeseitől a magyar miniszterelnök. A TVN24-en arról kérdezték Andrzej Duda lengyel elnököt, csalódott-e Orbán Viktorban az ukrán helyzethez való hozzáállása miatt. Duda azt mondta, nehezen érti meg a magyar miniszterelnök álláspontját tekintettel az Ukrajna elleni agresszióra, a több ezer ember halálára, a lakóövezetek bombázására, az orosz hadsereg által lerombolt lakóépületekre és a nemzetközi jog alapján bűnnek számító cselekedetekre.

„Nehéz ezt megértenem, mert ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.”

A lengyel elnök megjegyezte azt is, hogy Orbán Viktor is nehéz helyzetben van, hiszen nem ő volt az, aki oda vezette az országot, hogy szinte teljesen az orosz gáztól függ. De megjegyezte azt is, hogy az ország atomerőműve is orosz, aminek a „modernizálásáról” szintén orosz cégekkel állapodtak meg. Hozzátette, hogy az Oroszországtól való energiafüggőség sok uniós országnak gondot jelent, ezért nem tudták kiterjeszteni a szankciókat az energiahordozók vásárlására. Amikor megjegyezték, hogy ettől függetlenül a többi ország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának, Duda azt mondta: „Ezért nehéz megértenem a helyzetet.”

Andrzej Duda egyébként éppen ezen a napon találkozott Joe Biden amerikai elnökkel Varsóban. A lengyel elnök az interjúban arról is beszélt, hogy meglátása szerint az Európai Unió ebben a háborús helyzetben sokkal inkább egy közösségként működik, mint korábban. Neki személyesen is nagyon fontos, hogy most sokkal jobban megértik egymást és több empátiával találkozik, mert ezeket korábban hiányolta.

photo_camera Orbán és Duda a Kossuth téren 2016-ban Fotó: ARPAD KURUCZ/Anadolu Agency via AFP

Pedig korábban Duda is közel állt Orbánhoz, 2016. október 23-án még együtt mondtak beszédet a Kossuth téren. Már pénteken látni lehetett, hogy a lengyel vezetés elégedetlen a magyar kormánnyal: a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosság párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski beszélt arról, hogy nem boldog attól, ahogy a magyar kormány az oroszokkal viselkedik, de megvárja a választások eredményét. Pedig Lengyelország és Magyarország sokáig együtt tiltakozott az ellen, hogy jogállamisági elvekhez kössék az uniós pénzeket, de az ukrajnai háború kitörése óta az ukrán ellenállás egyik legaktívabb támogatóivá váltak. Ugyanezen a napon a cseh védelmi miniszter is lemondta V4-ek védelmi minisztereinek Magyarország találkozóját, mert „az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.”

Leginkább azután szaporodtak meg a magyar kormánynak szóló kritikák, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök esti EU-csúcson elmondott beszédében külön felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy döntse el végre, kivel van, és ne tétovázzon tovább. De Orbán a nekik küldött fegyverszállítmányok átengedésére és az energetikai szankciókra is nemet mondott. És szombaton a kormánypárti lapok már azzal a címmel jelentek meg, hogy „Zelenszkij most minket támad”.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.