Zelenszkij: Ukrajna kész tárgyalni semleges státuszáról, ha ez a béke ára

háború
2022 március 27., 19:36
comments 22
Volodimir Zelenszkij tévéüzenetet küld az ukrán népnek 2022. március 6-án
photo_camera Volodimir Zelenszkij tévéüzenetet küld az ukrán népnek 2022. március 6-án Fotó: -/AFP

Ukrajna kész megvitatni egy semleges státusz elfogadását az Oroszországgal kötendő békemegállapodás részeként, de ezt egy harmadik félnek kell garantálnia, és népszavazásra kell bocsátani a kérdést - mondta Volodimir Zelenszkij elnök egy vasárnap sugárzott interjúban, amit független orosz újságírók készítettek vele.

Az interjút az orosz médiahatóság még azelőtt betiltotta, hogy egyáltalán adásba került volna Oroszországban.

Zelenszkij nyilvánvalóan a NATO-semlegességre utalt ebben a kijelentésében. Ez nem új vállalás a részéről, sőt - már a háború kitörésének másnapján erről beszélt az ukrán elnök stábja. Akkor tanácsadója, Mihail Podoljak nyilatkozta azt, hogy ha Moszkvában azt mondják, hogy tárgyalásokat akarnak folytatni, többek között a semleges státuszról, „akkor mi nem félünk ettől, beszélhetünk róla".

A most készített 90 perces interjúban az elnök azt nyilatkozta, hogy ha biztonsági garanciákat kapnak, akkor a semlegesség és Ukrajna „nem-nukleáris státusza” is része lehet az egyezségnek, az ország demilitarizálásáról viszont szó sem lehet.

Zelenszkij, aki végig oroszul beszélt, többször kiemelte, hogy Oroszország inváziója az orosz nyelvű városok pusztulását okozta Ukrajnában.

Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy a károk már most sokkal nagyobbak, mint a csecsenföldi orosz háborúk idején voltak. (Guardian / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.