Bayer Zsolt fennakadt azon, hogy idén minden szavazókörben lesz ellenzéki delegált

választás 2022
2022 március 28., 10:42

Urfi Péter kollégánk cikke adta a felütést az eheti Bayer-showban. Ez, amiben arról ír, hogy több ezer szavazókörben most először lesz két felkészült ellenzéki delegált. A 2022-es országgyűlési választásokra ugyanis széles körű mozgalom szerveződött annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg az, ami 2018-ban történt. Akkor egyszerűen több szavazókörben nem tudták, hogyan kell a választást lebonyolítani.

Nincs tehát másról szó, mint hogy a vasárnapi választásokon úgy fog zajlani a szavazatszámlálás, ahogy annak mindig is történnie kellett volna. Nem lesz olyan szavazókör, ahol egyetlen pártnak a képviselője ül majd.

Ez kétperces okfejtésre sarkallta a Fidesz egyik propagandaadójának legfőbb propagandistáját. Bayer elmesélte a cikk kapcsán, hogy pár nappal az adás előtt

ő maga járt Zalaegerszegen kampányolni, ahol képbe tették, miről is szól az ellenzéki szavazatszámlálás.Természetesen a botrányról. Szerinte azért lesznek ott az ellenzék delegáltjai a szavazókörökben, hogy „mondvacsinált indokokkal” megkérdőjelezzék a szavazás hitelességét. Fel is hívta a figyelmet egy konkrét példára. Egy kis, 500 lelkes falu nyugdíjas öregurával példálózott, aki ha a szavazás napján otthon hagyja az iratait, az ellenzék képviseletében érkezett szavazatszámlálók megakadályozzák, hogy leadja a szavazatát. Ezután fontos közszolgálati percek következtek: Bayer felhívta a figyelmét a kedves nézőinek, hogy senki ne hagyja otthon a személyijét és a lakcímkártyáját.

link Forrás

Mindezzel szemben a delegáltak – jó esetben bárki is delegálta őket – a következő rendellenességekre jó, ha figyelnek.

  • „Az ellenzéki szavazatszámlálók stigmatizálása,
  • az idősek otthonában élő szavazók megfélemlítése,
  • koordinált szavazatvásárlás,
  • jegyzőkönyvek hitelességének sérülése,
  • gyanús szavazatmegosztási arányok azokban a szavazókörökben, ahol nem volt ellenzéki jelenlét,
  • szavazólapok eltűnése,
  • Ukrajnából, Szerbiából és Romániából fantomszavazók szervezett szállítása
  • és fiktív lakcím bejelentések által a választói névjegyzékek manipulálása. A fiktív lakcím bejelentéseket a kormány azóta legalizálta.”

Ezeket az Unhack Democracy négy egymást követő választás (2018-as parlamenti, 2019-es EP és önkormányzati, valamint a 2020-as időközi) több mint 1000 szavazatszámlálójával készített interjúk alapján írta össze.

Ha bárki rendellenességet tapasztal a szavazat leadása során, azt maga is jelentheti. A legkönnyebben talán a visszaeles.20k.hu oldalon, vagy a TASZ által üzemeltetett valasztasz.tasz.hu oldalon.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.