Elmarad a V4-es védelmi miniszterek budapesti találkozója

külföld
2022 március 29., 06:20
comments 34

A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi alapján elmarad a V4-es országok minisztereinek Budapestre tervezett találkozója, értesült az Euractiv. A találkozó március 30. és 31. között zajlott volna.

Lehetett sejteni, hogy gondok lesznek a rendezvénnyel, mivel a lengyel és a cseh védelmi miniszter is közölte már, hogy nem fognak Budapestre utazni a magyar kormány háború ügyében tanúsított álláspontja miatt. Lapunk úgy tudja, a találkozó tervezett helyszínéhez, a Várkertbazárhoz közeli vállalkozásokat már hétfőn értesítették, hogy kedden mégsem kell zárva tartaniuk.

Mariusz Błaszczak lengyel kormányzati információk szerint azért nem jön Budapestre, mert Varsóban úgy látják, Orbán a választások miatt nem akar kihátrálni Putyin mögül, míg Jana Černochová cseh védelmi miniszter pénteken azt írta, azért nem jön, mert sajnálja, hogy „az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

Ezek után nem meglepő, hogy a szlovák tárca is úgy tudja, elmarad a találkozó. A lap felidézi, hogy Wojciech Skurkiewicz lengyel védelmi miniszter-helyettes arról beszélt egy lengyel rádióban, hogy nem sok okot ad az optimizmusra, ami a V4 körül történik.

Az elmúlt napokban több vezető lengyel politikus is világos kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben, Andrzej Duda államfő egyenesen arról beszélt, hogy nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak Orbán viselkedése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.