Az amerikai kormány szerint nem szabad felülni az oroszok csapatvisszavonásról szóló ígéreteinek

külföld
március 30., 5:56
comments 2

Egyre több amerikai kormányzati vezető és diplomata fejezi ki szkepticizmusát az oroszok ukrajnai csapatvisszavonásaira vonatkozó ígéreteivel kapcsolatban. Az orosz kormány azt ígérte, a béketárgyalások miatt vonja vissza katonáit, valamint hogy stratégiát váltanak, és Kijev, valamint az ország középső területei helyett a jövőben kizárólag a kelet-ukrajnai szakadár megyékre koncentrálnak.

Az amerikai védelmi minisztérium már tegnap közölte, hogy a bejelentésekkel ellentétben szerintük Kijev fenyegetettsége nem szűnt meg, és hogy ukrán jelentések szerint továbbra is heves harcok dúlnak a főváros környékén.

Joe Biden amerikai elnök is óvatosságra intett, keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, szerinte addig nem szabad különösebben sokat belelátni az orosz ígéretekbe, amíg ezeket nem követik konkrét tettek is, márpedig eddig ez elmaradt.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy ő eddig semmilyen konkrét bizonyítékát nem látta annak, hogy az Isztambulban tartott ukrán-orosz béketárgyalások tényleg konstruktív irányba haladnának. Sőt, szerinte éppen ezért a csapatvisszavonásokról szóló orosz ígéretek inkább „az emberek megtévesztésére és a figyelem elterelésére” szolgálhatnak. A külügyminiszter szerint amit Oroszország mond, és amit Oroszország csinál, az két külön dolog, és az amerikai kormány igyekszik az utóbbira koncentrálni. „Amit pedig Oroszország tesz, az a folyamatos kegyetlenkedés Ukrajnával” - mondta.

John Kirby, a Pentagon sajtószóvivője szerint az oroszok egyelőre annyira kis számban vontak vissza alakulatokat Kijevtől, hogy ez inkább a harcoló alakulatok átcsoportosítása lehet, mintsem csapatkivonás. Szerinte ez inkább arra utal, hogy Ukrajna más területein erőteljes orosz támadásoktól kell tartani a következő napokban.

A Pentagon egy másik, meg nem nevezett tisztviselője pedig azt mondta a Guardiannek, hogy az oroszok inkább időt akarnak nyerni ezzel a bejelentéssel, esetleg a veszteségeiket akarják álcázni.

Hasonlóan vélekedett legfrissebb jelentésében a brit védelmi minisztérium is, szerintük súlyos veszteségeiket akarják így álcázni az oroszok, ugyanis több alakulatuknak vissza kell térnie Oroszországba vagy Fehéroroszországba, hogy feltöltse készleteit.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt