Háromszor annyit költött plakátokra a kormányoldal, mint amennyit a törvény megengedne

POLITIKA
2022 március 30., 11:56
comments 5

Listaáron számolva az ellenzékhez képest nyolcszoros túlerővel és a törvényi előírásokat közel háromszorosan túlköltve zajlott a Fidesz érdekében a plakátkampány márciusban - írja közös elemzésében a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International.

Az elemzés szerint a Fidesz, a kormány és a CÖF összesen 3,09 milliárd forintot költött 12 171 darab plakátra, míg az ellenzéki összefogásnak 390 millió forintja volt 1564 plakátra.A kormányoldal költéséből 1,427 milliárd forintot költött a Fidesz, 1,036 milliárdot a kormány a "lakosságot tájékoztató kampányára", a Civil Összefogás Fórum pedig 633 millióból hirdette a Gyurcsány Show-t. Ebből már a Fidesz önálló költése is túllépte a törvényileg megengedett 1,177 milliárd forintot. Ráadásul ez az összeg nem a plakátokra, hanem az összes kampányeszközre szól, a kampány hivatalos kezdetétől (február 12-től) ennyit lehetett volna hivatalosan költeni a kampányra. Vagyis a Fidesz nyilván jóval túllépte a hivatalos keretet.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A K-Monitor, a TI és a Political Capital azt írja, a most közreadott gyorsjelentés egyszerre két korrupciós kockázatot is igazol.

  • "Egyrészt azt, hogy az álcivil CÖF-féle kampány-munkamegosztás és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropaganda formájában a vonatkozó törvények rendelkezéseinek a megtartása mellett is következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni.
  • Másrészt azt, hogy pártként a Fidesz a saját plakátkampányával bármiféle komolyabb kockázat nélkül megszegheti a kampányköltési plafonra vonatkozó előírásokat, legfeljebb büntetést kell fizetnie."

"Ha Magyarország olyan működőképes jogállam lenne, ahol a politikafinanszírozás és a kampányköltések ellenőrzésére rendelt államhatalmi szervezetek ellátnák a feladataikat, akkor erre a jelentésre semmi szükség nem lenne. Optimális körülmények között az Állami Számvevőszék kérlelhetetlen szigorral vizsgálná az összes párt kampánykiadásait, és kemény szankciókkal sújtaná a szabálytalankodókat, ezen kívül nyilvánosak lennének a pártok bevételei és kiadásai is." - írja a három szervezet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.