Orbán Viktor a harmadik út csapdájában

Lezárt tartalom a Kör tagjainak vélemény
2022 március 31., 06:01
comments 71

A magyar miniszterelnök eddigi politikai karrierjének egyik legdurvább csapdájába lavírozta bele magát az elmúlt években. Önként és dalolva. Ha az egyre fokozódó nemzetközi helyzetnek van érdemi hatása az akár elkötelezett, akár bizonytalan magyar választó lelkivilágára és preferenciáira, akkor Orbán Viktor bele is bukhat néhány hete még nyerőnek tűnő harmadik utas politikájába.

A sorozatban negyedik kormányzati ciklusára készülő vezető híveinek harcos-rebellis, óvatosan, nagyobb tétek nélküli duhaj mentalitására építette politikájának „eszmei” hátterét. Ebben a rendszerben a tartalom csak mérsékelten volt fontos, de a forma nagyon is. A legegyszerűbben fogalmazva: mindig szüksége volt egy vagy több ellenségre – nem pusztán ellenfélre –, amellyel szemben kialakíthatta az egységet, és folyamatosan tudta táplálni a tüzet. A 2004-es népszavazási kampány, illetve 2006 ősze óta eleve kéznél volt Gyurcsány Ferenc,de egyedül kevés lett volna ennyi időn át, kellettek mellé mások is. Így jutottak főszerephez a migránsok, a média, vagy éppen Soros György, Brüsszel és a Nyugat tokkal-vonóval. Nélkülük semmire sem ment volna, amíg a szétforgácsolódott ellenzék nem bírta egybeszervezni önmagát.

Ennek a képletnek a jegyében minél inkább „bántották” az orbáni univerzumot a kritikusai, az annál inkább hasznára volt. A „szabadságharcos” attitűd megkívánta, hogy a politika harci cselekmények sorozataként legyen ábrázolható, és a folyamat automatikusan öngerjesztővé alakult. A polarizálódás, amelyet baloldali-liberális oldalról már 2002 környékén példátlanként és elviselhetetlenként iparkodtak leírni sokan – családok szakadnak szét, örök barátok esnek egymásnak, stb. –, másfél-két évtized elteltével tényleg kiteljesedett. Azok, akik érdemben érdeklődnek a politika iránt, a másik oldal híveit gyakorlatilag nem veszik már emberszámba, a fideszesek számára az ellenzékiek éppúgy agymosott idióták, mint fordítva.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt