Szijjártó azzal próbálta sokkolni a NATO külügyminisztereit, hogy a magyar ellenzék beszélt az ukrán vezetéssel

háború
2022 március 31., 13:42
comments 18

Magyarország külügyminisztere csütörtökön a NATO keleti szárnyához tartozó országok külügyminisztereivel tárgyalt Pozsonyban. Itt összeülhetett Bulgária, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia képviselőivel, hogy értékeljék a háborús helyzetet. Szijjártó Péter a magyar állami tévének adott beszámolója szerint megint elmondta a többi külügyminiszternek, hogy „ez nem a mi háborúnk”, és a magyar kormány továbbra sem támogatja, hogy kiterjesszék a szankciókat az energiahordozókra.

A közmédia interjúja alapján Szijjártó azt nem hozta szóba, hogy Oroszország titkosszolgálatai megtámadták és feltörték a magyar külügyminisztérium informatikai rendszereit, de egy újabb veszélyre azért felhívta a keleti tagállamok figyelmét:

„Én itt is elmondtam a kollégáknak, hogy tudjuk azt, hogy folyamatos egyeztetés van az ukránok és a magyar baloldal között. Tudjuk azt, hogy megjelentek sajtóinformációk arról, hogy az ukrán külügyminiszter kolléga és a budapesti ukrán nagykövet is konzultált ebben a kérdésben ezek a sajtóinformációk megfelelnek a valóságnak. Tudjuk azt, hogy megegyezés született, hogy a baloldal azonnal elkezdené a fegyverek szállítását Ukrajnába, de ez számunkra elfogadhatatlan. Számunkra elfogadhatatlan, mert ez ellentétes Magyarország, a magyar emberek érdekeivel. Ez ellentétes Magyarország biztonsági érdekeivel, mert a fegyverszállítás az a háborúba történő belesodródás, belekavarodás közvetlen veszélyét hozná magával.

Értjük, hogy az ukránoknak az az érdeke, hogy egy baloldali kormány legyen Magyarországon, amely fegyvereket szállítana. Ez az ukrán érdek.

link Forrás

De a magyar érdek pedig az, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságban legyenek, ezért következetesen ragaszkodunk ahhoz a döntésünkhöz, hogy nem szállítunk fegyvereket, hogy nem engedjük engedjük át Magyarország területén a fegyverszállítmányokat. Magyarország érdeke az, hogy kimaradjon ebből a háborúból, és ki is akarunk maradni ebből a háborúból. Ez nem a mi háborúnk.”

A magyar diplomácia feje ezt nem most találta ki, a kormánysajtó szerdai cikke után már megvádolta az ellenzéket, hogy egyeztet az ukránokkal, ami után Márki-Zay Péter feljelentette Szijjártót.

Egyelőre nem tudni, hogy mennyire döbbentette meg az ukránbarát ellenzékről szóló hír a keleti tagállamokat, amik eddig inkább az orosz birodalmi nyomulástól tartottak, de a házigazda szlovák külügyminiszter az ülés után külön üzent a magyar kormánynak. Arra a kérdésre, hogy mi Magyarország álláspontja az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban, Ivan Korčok azt mondta:

„Fontos, hogy a szövetség egységes legyen. A magyar külügyminisztertől is egyértelmű állásfoglalást kértem a találkozónk során.”

A szlovák külügyminiszter fontosnak nevezte, hogy minél előbb következetes lépéseket tegyenek a szövetség Oroszországtól való függőségének megszüntetésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.