Az első negyedévben 56 százalékkal nőtt az európai gázár

április 1., péntek 15:33
1
  • Pénteken háromheti csúcs után 16,5 százalékos heti áremelkedéssel zárhat az európai szabadpiaci földgázár.
  • Az első negyedévben 56 százalékos volt az áremelkedés.

Az uniós földgáz hollandiai piaci (TTF) jegyzése 3 heti csúcsra, megawattóránként 133 euróra nőtt, majd a volatilis kereskedés után délutánra 118 euróra csökkent.

A piac az orosz gázszállítások leállásának esélyeit mérlegeli. A Kreml közölte, hogy szerződéses kötelezettségeiket csak az április végéig esedékes szállításokra vonatkozóan teljesítik a szerződésben foglalt felételeknek megfelelően, utána rubelben kérnék az árát, de ez óriási blöffnek tűnik.

A Földgázszállító Zrt. kompresszorállomása a Csongrád megyei Csanádpalotán az avatás napján, 2019. október 7-én. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A gáz árának a heti emelkedéséhez rubel-vita mellett hozzájárultak az északnyugat-európai térségre hideg időjárást jelző prognózisok, amik az európai gázszolgáltató cégeket a készleteik gyorsabb feltöltésére késztethetik.

Az idei első negyedévében a gáz európai ára több mint 56 százalékkal nőtt. A mostani hetet pedig előreláthatólag 16,5 százalékos emelkedéssel fogja zárni. Az első negyedévben 326,28 eurón alakult ki a történelmi árcsúcs. Délután a jegyzés 118 euró környékén mozgott.

A Gazprom, Európa legnagyobb földgázszállítója, 2021 harmadik negyedévében a külföldi szállítások után járó bevételeinek 59 százalékát kapta meg euróban – írja az MTI.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt