Egy brit cég szankciókat sértett azzal, hogy beengedték Abramovics szuperjachtját egy török kikötőjükbe

külföld
2022 április 02., 06:23

Egy londoni székhelyű kikötőkezelő cég, a Global Ports Holding valószínűleg megsértette az Egyesült Királyság által orosz milliárdosokra kivetett szankciókat, amikor megengedte, hogy Roman Abramovics 600 millió dolláros szuperjachtja kikössön egy általuk üzemeltetett törökországi kikötőben. Abramovics másik jachtja, az Eclipse is egy török kikötőben áll most, csak Marmarisban, ami nem az említett céghez tartozik.

photo_camera Abramovics Solariis nevű szuperjachtja egy montenegrói kikötőben március 12-én Fotó: SAVO PRELEVIC/AFP

Jogi szakértők szerint a cég óriási kockázatot vállal. A 140 méteres hajó, amin helikopter-leszállópálya és úszómedence is van, múlt héten érkezett a török Bodrum kikötőjébe. Ha a Global Ports Holding kikötői vagy egyéb díjat fogadott el azért, hogy fogadja a szuperjachtot, azzal törvényt sértett, ugyanis az Egyesült Királyság szankciós törvényei megtiltják a brit vállalatoknak, hogy kifizetéseket fogadjanak el olyan cégektől vagy eszközöktől, amelyek szankcionált személyek tulajdonába tartoznak.

Ukrán tüntetők múlt héten megpróbálták megakadályozni, hogy Abramovics jachtja kikössön Törökországban. A Solaris március 8-án hagyta el Barcelonát, amikor EU-s országok elkezdték lefoglalni szankcionált orosz állampolgárok vagyontárgyait. Törökország nem vetett ki szankciókat Oroszországra, Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter pedig azt mondta, szívesen látják az orosz oligarchákat és a nemzetközi jog szerint üzletelhetnek az országban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt