„Európának szüksége van az orosz gázra, Putyinnak szüksége van Európa pénzére, oké, fizessünk érte, de ne a lelkünkkel!”

háború
április 2., 15:27
comments 1

Legyen végre béke címmel szerveztek az orosz agresszió elleni felvonulást a budapesti Szabad sajtó útján szombat délután. Az eseményen, melyről a közmédia háborúpárti tüntetésként tudósított, felszólalt a házigazda Juhász Péter, fiatalok, akik a háború elől menekültek el Ukrajnából, Dasha Malakhova, színésznő, aktivista, gyermekvédő, Pintér Béla színész, zenész, drámaíró és rendező, Törley Kata, tanár, a Tanítanék mozgalom aktivistája és Ungváry Krisztián történész is.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A hideg, esős, szeles idő láthatóan sokak kedvét elvette attól, hogy kiálljanak Ukrajna lerohanása ellen, nekik Juhász Péter azt üzente, azért reméli, hogy aki inkább a fotelt és a meleget választotta ma, lélekben azért együtt van a demonstrálókkal, és nem tartja fontosabbnak az olcsó kőolajat, mint ártatlan gyerekek életét. Az esemény hivatalosan civil szolidaritási tüntetés volt a szabad és független Ukrajnáért, és tiltakozás „Orbán Viktor árulása, sunnyogása ellen”.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Fél órával az esemény kezdete előtt a világhírű Anyák Menete Ukrajnáért tartott demonstrációt a Wesselényi utcában, ők innen vonultak át a Szabad sajtó útra, és csatlakoztak be az eseménybe.

photo_camera A háborúban meghalt gyerekeket szimbolizáló performansz. Fotó: botost/444.hu
photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az ukrán felszólalók érzelmes beszámolói után Juhász Péter szenvedélyes beszédet mondott Putyin és mindazok ellen, akik nem ítélik el az Ukrajna elleni erőszakot. Hozzátette, a magyar civilek minden eszközzel segítették a menekülőket, miközben Orbán és kormánya semmit nem tett értük. Orbán szerinte nem Magyarország szíve, hanem enyves keze, ami mára már véres is. Ha ezt hagyjuk, véli Juhász, ránk fog égni ez a dolog, és a világ azt fogja hinni, hogy a magyarok olyanok, mint Orbán.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Pintér Béla színész-rendező nem fogta vissza magát. Beszédét Bulgakov szavaival kezdte, azzal, hogy a gyávaság a legnagyobb bűn. Azt mondta, azt szeretné, ha véget érne a háború és a mészárlás, de nem úgy, hogy az ukránok, feladva szabadságukat leteszik a fegyvert Putyin seregei előtt, hanem úgy, hogy az oroszok „takarodjanak végre haza”. De szerinte nem fognak hazamenni, mert „a cárnak agyára ment a Botox”.

„Európának szüksége van az orosz gázra, Putyinnak szüksége van Európa pénzére, oké, fizessünk érte, de ne a lelkünkkel!” - mondta a rendező.

photo_camera Pintér Béla Fotó: botost/444.hu

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt