Az ukrán külügynek fogalma sincs, milyen ukrán beavatkozásról beszélt győzelmi beszédében Orbán

POLITIKA
2022 április 04., 14:42
comments 15

„Orbán Viktor miniszterelnöknek semmi oka sincs azt állítani, hogy a választási győzelemhez vezető úton Ukrajna elnökével is meg kellett küzdenie” – reagált hétfő délután a hivatalos Facebook-oldalán az ukrán külügyminisztérium a magyar miniszterelnök vasárnap éjszakai győzelmi beszédére. Orbán a győzelem mámorában arról győzködte ünneplő híveit, hogy – miközben kampányához a teljes magyar állam minden erőforrását felhasználhatta – sosem látott túlerővel kellett megküzdenie, mert a a kampányba a hazai és a nemzetközi baloldalon, a brüsszeli bürokratákon, a Soros-birodalmon, a „nemzetközi fősodratú médián” túl „még az ukrán elnök is” beszállt.

„Először is, sem Ukrajna, sem elnöke, Volodimir Zelenszkij nem vett részt politikai kampányban Magyarországon. Másodszor, az ukrán elnök sokkal komolyabb dolgokkal van elfoglalva – az orosz agresszió visszaverésével. A miniszterelnök inkább hálás lehetne Ukrajna elnökének a tényért, hogy a háború, Putyin elnök agresszív műveletei az ukrán nép hősies ellenállásának köszönhetően nem érték el Magyarország határát” – írták.

Egyben jelezték, hogy reményeik szerint a magyar kormány újonnan szerzett meghatalmazásával élve végre Putyin agressziója, az ukrán nép ellen elkövetett háborús bűncselekmények megfékezésére koncentrálhat, így nem maradnak észrevétlenül az irpinyi, bucsai és hosztomeli polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmények. „Elvárjuk, hogy Budapest egyértelműen elítélje ezeket a bűncselekményeket, és felülvizsgálja eddigi hozzáállását Ukrajna megsegítésében, hogy az összhangba kerüljön a valós helyzettel, az Oroszország jelentette fenyegetéssel és az orosz hadsereg által elkövetett atrocitásokkal” – írták.

Közleményüket azzal zárták, hogy Ukrajna biztonsága nélkül Magyarországé se garantálható, és Ukrajna az ukrán társadalom szerves részét képző ukrajnai magyarok hazája is. "Egyesíteni kell erőinket az orosz gonosz legyőzése, illetve a béke helyreállítása érdekében az ukránok, magyarok és más európaiak érdekében" - írták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.