Az ukrán külügynek fogalma sincs, milyen ukrán beavatkozásról beszélt győzelmi beszédében Orbán

POLITIKA
április 4., 14:42
comments 15

„Orbán Viktor miniszterelnöknek semmi oka sincs azt állítani, hogy a választási győzelemhez vezető úton Ukrajna elnökével is meg kellett küzdenie” – reagált hétfő délután a hivatalos Facebook-oldalán az ukrán külügyminisztérium a magyar miniszterelnök vasárnap éjszakai győzelmi beszédére. Orbán a győzelem mámorában arról győzködte ünneplő híveit, hogy – miközben kampányához a teljes magyar állam minden erőforrását felhasználhatta – sosem látott túlerővel kellett megküzdenie, mert a a kampányba a hazai és a nemzetközi baloldalon, a brüsszeli bürokratákon, a Soros-birodalmon, a „nemzetközi fősodratú médián” túl „még az ukrán elnök is” beszállt.

„Először is, sem Ukrajna, sem elnöke, Volodimir Zelenszkij nem vett részt politikai kampányban Magyarországon. Másodszor, az ukrán elnök sokkal komolyabb dolgokkal van elfoglalva – az orosz agresszió visszaverésével. A miniszterelnök inkább hálás lehetne Ukrajna elnökének a tényért, hogy a háború, Putyin elnök agresszív műveletei az ukrán nép hősies ellenállásának köszönhetően nem érték el Magyarország határát” – írták.

Egyben jelezték, hogy reményeik szerint a magyar kormány újonnan szerzett meghatalmazásával élve végre Putyin agressziója, az ukrán nép ellen elkövetett háborús bűncselekmények megfékezésére koncentrálhat, így nem maradnak észrevétlenül az irpinyi, bucsai és hosztomeli polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmények. „Elvárjuk, hogy Budapest egyértelműen elítélje ezeket a bűncselekményeket, és felülvizsgálja eddigi hozzáállását Ukrajna megsegítésében, hogy az összhangba kerüljön a valós helyzettel, az Oroszország jelentette fenyegetéssel és az orosz hadsereg által elkövetett atrocitásokkal” – írták.

Közleményüket azzal zárták, hogy Ukrajna biztonsága nélkül Magyarországé se garantálható, és Ukrajna az ukrán társadalom szerves részét képző ukrajnai magyarok hazája is. "Egyesíteni kell erőinket az orosz gonosz legyőzése, illetve a béke helyreállítása érdekében az ukránok, magyarok és más európaiak érdekében" - írták.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt