Morawiecki: a demokratikus magyar választást tiszteletben kell tartani

április 4., hétfő 10:36

„Elsősorban észre kell venni, függetlenül attól, ki hogyan viszonyul Magyarországhoz, hogy a Fidesz-KDNP immár negyedik alkalommal győzött a választásokon, mégpedig a lehető legjobb eredménnyel, megszerezve az alkotmányos többséget” - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn egy sajtókonferencián, ahol az ukrajnai háború fejleményei mellett a magyar választási eredménnyel kapcsolatos lengyel álláspontról is megkérdezték.

Bár elismeri Orbán győzelmét, ez azért nem tekinthető olyan szívélyes gratulációnak, mint Putyiné. A lengyel és a magyar kormány viszonya sokkal távolságtartóbbá vált, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Orbán pedig nem állt egyértelműen a lengyelek mellé.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón a Ljubljanához közeli Brdóban 2021. október 6-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A Moszkvával szembeni uniós intézkedéseket illetően a lengyel kormányfő azt mondta: felesleges, hogy „Magyarországgal fedjék el azok szemét, akik az európai helyzetet homályosan látják”. Arra kérte a sajtó képviselőit, hogy „ne próbálják mellékvágányra terelni a közvélemény figyelmét”.

Megállapította: Európában nem bonyolult a helyzet, ez világosan látható az Európai Tanács ülésein is. „Mindenki, aki elolvassa az értekezletek jegyzékét, tudja, hogy Németország a fő késleltetője a nagyon határozott szankcióknak” - fejtette ki.
Morawiecki szerint a magyar miniszterelnök nem akadályozta az eddigi szankciókat, ezek fő akadályozói „Nyugat-Európa legnagyobb és leggazdagabb államai” voltak, amelyek üzleti kapcsolataikat féltik.

Újságírói kérdésre azt is elmondta: kérni fogja Orbán Viktortól, hogy támogassa az újabb, még súlyosabb szankciók kivetését Oroszországgal szemben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt