Hadházy elmondta, milyen feltételek mellett érdemes az ellenzéknek bemenni a parlamentbe

POLITIKA
2022 április 05., 06:10
comments 26
photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A zuglói körzetet megnyerő ellenzéki politikus, Hadházy Ákos a választás óta többször is posztolt arról, hogy mostantól teljesen más ellenzéki politizálása lesz szükség. A 24.hu-nak adott interjúban konkrétumokat is mondott erről.

„Az első fontos tisztázandó és legitim kérdés rögtön az, hogy felvehető-e a mandátum. Én azt mondom, hogy igen, de csak akkor, ha arra használjuk, amikre kell. A mandátum által lesznek fizetett politikusaink, akiknek lesz pénzügyi keretük, lesz stábjuk, lesznek lehetőségei, de ez csak akkor vállalható, ha nem játszunk el egy olyan parlamentet, mint amilyet Putyinnak játszik az orosz ellenzék” - mondja az interjúban Hadházy.

Szerinte az új parlament nyitóülésén csak akkor lenne szabad részt vennie az ellenzéknek, ha bizonyos garanciákat megkap a Fidesztől erre a ciklusra. Ezek a garanciák:

  • Szabad belépés a közintézményekbe,
  • parlamenti vizsgálóbizottságot kisebbségből is lehessen indítani,
  • konszenzussal kiválasztott vezető kerüljön a közmédia élére.

„Ha ez nincs, és elmegyünk a nyitóülésre, onnantól szerintem ráírhatják a homlokunkra, hogy kollaboránsok vagyunk” - mondja a képviselő. Arra a felvetésre, hogy ezeket a garanciákat valószínűleg nem fogják megkapni, azt mondja: „Akkor nem leszünk ott a nyitóülésen a parlamentben.”

Azt elismeri, hogy az újfajta politizálás áldozatokkal (például anyagi áldozatokkal) járna az ellenzéki képviselők számára, és hogy megvan az esélye annak, sokan inkább az eddigi parlamenti ügymenetet akarják folytatni. És mit kellene csinálni a parlamenti jelenlét helyett Hadházy szerint?

  • „Évek óta mondom, hogy nem szabad bejárni a fideszes törvényjavaslatok vitájára, hanem ehelyett személyesen kell elmenni a falvakba, megtalálni azt a néhány embert, akivel a későbbiekben lehet kapcsolatot tartani, és lehet rá számítani.”
  • „Az biztosan nem működik, hogy egy hónappal a választás előtt lemegyünk vidékre egy pulttal, aztán a fotót megosztjuk a Facebookon. A kapcsolatnak valósnak kell lennie. Ezt eltanulhatjuk Orbánt Viktortól, aki 2006-ban elküldte a parlamenti képviselőit, hogy három hónap múlva jöjjenek vissza minden faluból két névvel, akiket majd felhívhatnak, ha Kubatovnak szüksége van rájuk.”

A teljes interjú a 24.hu-n.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt