ENSZ: Minden negyedik ukrán menekült

háború
2022 április 06., 14:24
Menekültek a donbaszi Kramatorszk pályaudvarán 2022. április 5-én
photo_camera Menekültek a donbaszi Kramatorszk pályaudvarán 2022. április 5-én Fotó: FADEL SENNA/AFP

24 óra alatt közel 35 ezer újabb ukrán menekült nyugatra az országukban dúló orosz háború elől - közölte szerdán az ENSZ menekültügyi szervezete.

A háború február 24-i kezdete óta összesen 4 278 789 ukrán menekült át a határokon - áll a jelentésben, ami szerint csak kedden 34 194 fő hagyta el az országot.

Az ukrán menekülteken kívül több mint 206 ezer, az országban élő, tanuló vagy dolgozó nem ukrán állampolgár is elhagyta az országot.

A menekültügyi szervezet becslése szerint 7,1 millió menekült hagyta el otthonát úgy, hogy még mindig Ukrajnában tartózkodik.

Ez azt jelenti, hogy összesen a lakosság több mint egynegyede kényszerült elhagyni otthonát.Az orosz invázió előtt Ukrajnának 37 millió lakosa volt a kormány ellenőrzése alatt álló régiókban, leszámítva az Oroszországhoz csatolt Krímet és az oroszbarát szeparatista régiókat keleten.

Az Ukrajnát elhagyók 90 százaléka nő és gyermek, a 18 és 60 év közötti férfiak ugyanis sorkötelesek, illetve bármikor behívhatóak, és nem hagyhatják el az országot.

Az ENSZ szerint 10 ukrán menekültből majdnem 6 - eddig 2 490 447 fő - Lengyelországba ment át. A lengyel határőrök szerint a számuk kedden elérte a 2,5 milliót.

Sokan, akik Ukrajna közvetlen nyugati szomszédjaihoz menekültek, továbbutaznak az európai schengeni nyitott határövezet más államaiba. A menekültügyi főbiztosság szerdán azt közölte, hogy mostanra 83 ezer menekült érkezett Olaszországba.

Magyarországra összesen 394 728 ukrán lépett be az ENSZ adatai szerint, és összesen 302 417 ember lépte át Ukrajna legrövidebb határát Szlovákia felé. (IBT)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.