Meghalt Vlagyimir Zsirinovszkij

külföld
2022 április 06., 10:51
comments 25

Elhunyt Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt vezetője – közölte Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke.

A Nyugat-ellenes, gyakran provokatív kijelentéseiről ismert, 75 éves szélsőjobboldali politikust, az orosz harmadik legerősebb politikai párt első emberét február 2-án koronavírus-fertőzéssel vitték kórházba.

Vlagyimir Zsirinovszkij 2020. szeptember 26-én az Állami Dumában.
photo_camera Vlagyimir Zsirinovszkij 2020. szeptember 26-én az Állami Dumában. Fotó: Állami Duma/AFP

Zsirinovszkij három évtizeden át volt az orosz belpolitika közismert szereplője. A karrierje 1991-ben lendült fel, amikor meglepetésre megszerezte a harmadik helyet a Borisz Jelcin által megnyert elnökválasztáson. Két évvel később a pártja a második helyet szerezte meg a parlamenti választásokon. Putyin-párti ellenzéki volt, amikor nagy szükség volt rá, Putyinékkal együtt szavazott, és botrányos kijelentéseivel a közvéleményt is tudták szondázni.

Különböző országok ellen követelt atomtámadást, elfoglalta volna Alaszkát, és kiterjesztette volna Oroszország határait arra a pontra, ahol a katonáik „a meleg vízben moshatnák ki a csizmáikat az Indiai-óceánban” – írja a Reuters. A képviselőtársai egyperces csenddel adóztak, az alsóház megszakította ülését.

A hírhedt Zsirinovszkij pártja nemrég olyan törvényjavaslattal állt elő, ami szerint a háborúellenes tüntetőket kényszersoroznák és Kelet-Ukrajnába vezényelnék. Zsirinovszkij egyébként már decemberben majdnem eltalálta, mikor rohanja le Oroszország Ukrajnát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.