Települések, ahol győzött az ellenzék, és a bázisok, amiket elvesztett

POLITIKA
2022 április 06., 16:27
 • Budapestet, Szegedet és Pécs egyik felét leszámítva minden nagyvárosban többséget szerzett a Fidesz vasárnap, ahol 2019-ben ellenzéki polgármestert választottak.
 • Pedig az ellenzék többnyire növelni tudta támogatottságát, csak nem eléggé.
 • Így is vannak vidéki települések, ahol az ellenzéki jelöltet támogatták többen, akadnak köztük meglepők is.

Szinte az ország összes településén a Fidesz egyéni jelöltjére szavaztak a legtöbben. 52 vidéki települést találtunk, ahol az ellenzéki összefogás szerzett többséget, de két kivétellel (Szeged, Pécs) ezek nem jelentenek parlamenti mandátumot, mivel a választókerületek egészében mindenhol a Fidesz győzött.

Azt gondolhatnánk, az ellenzéki jelöltek elsősorban a nagyvárosokban voltak népszerűek, de Budapestet, Szegedet és Pécset leszámítva ez sem igaz. Sőt, Pécsnek is csak az egyik felében nyert az összefogás, abban, ami a baranyai 1-es körzethez tartozik.

Ha Budapestet nem vesszük figyelembe, az ellenzék a Zala megyei Hernyéken aratta a legnagyobb arányú győzelmet: Csidei Irén 60 százalékot kapott.A göcseji faluban 40-en szavaztak, ebből 24-en Csideire, aki a DK jelöltjeként nyert tavaly az előválasztáson. A teljes választókerületben csak 30 százalékot kapott, még Zalaegerszegen is bőven alul maradt.

További tizenöt településen tudott még 50 százalékot elérni, és azzal többséget szerezni az ellenzéki jelölt. (A döntetlen eredmények tehát itt nem szerepelnek. Zárójelben a választókerületi központ és az ellenzéki jelölt neve.)

 • Uzsa: 58% (Tapolca, Rig Lajos)
 • Tiszaújváros: 57% (Tiszaújváros, Jézsó Gábor)
 • Hegymagas: 57% (Tapolca, Rig Lajos)
 • Nagyatád: 55% (Barcs, Ander Balázs)
 • Sima: 55% (Sátoraljaújhely, Erdei Zsolt)
 • Parádsasvár: 54% (Gyöngyös, Dudás Róbert)
 • Sajóörös: 52% (Tiszaújváros, Jézsó Gábor)
 • Tapolca: 52% (Tapolca, Rig Lajos)
 • Záhony: 52% (Vásárosnamény, Sápi Mónika)
 • Budaörs: 51% (Budakeszi, Szél Bernadett)
 • Sajószöged: 51% (Tiszaújváros, Jézsó Gábor)
 • Felsőtold: 51% (Salgótarján, Godó Beatrix)
 • Szeged: 51% (Szeged, Szabó Sándor)
 • Bikal: 50% (Mohács, Schwarz-Kiefer Patrik)
 • Szárász: 50% (Mohács, Schwarz-Kiefer Patrik)

Ezen a listán négy nagyobb várost találunk: Szegedet, Budaörsöt, Tapolcát és Tiszaújvárost. Egyikben sem meglepetés az ellenzéki győzelem, mindenhol régóta ellenzéki a polgármester, és Szeged esetében a parlamenti képviselő is.

Tiszaújváros környékén két kisebb települést is magabiztosan nyert Jézsó Gábor, de választókerületi szinten esélye sem volt. A fideszes Koncz Zsófia 60 százalékot szerzett, és számos településen a 70 százalékot is meghaladta a támogatottsága. (Koncz két éve 51 százalékkal nyert, pedig már akkor is közösen indultak ellene az ellenzéki pártok. Vasárnap kiderült, hogy az országban szinte sehol sem működött az összefogós matek, mivel 2018 óta darabokra szakadt a valaha egymilliós jobbikos tábor.)

link Forrás

Három település van, ahol nem a Fidesz, de nem is az ellenzéki összefogás jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. Mindhárom helyen a polgármester nyert, Ásotthalmon és Cserháthalápon a mihazánkos Toroczkai László, illetve Dócs Dávid, Jákfalván pedig Vilcsek Ernő, aki függetlenként indult. (Ő korábban Gődény Györggyel tiltakozott a járványügyi intézkedések ellen, de a Gődény-féle párt saját körzetet indított a körzetében.)

Mi történt az ellenzéki bázisokkal?

Ahhoz képest, hogy 2019-ben hat megyeszékhelyen is elvitte az ellenzék a polgármesteri széket, most csak Szegeden és Pécs egyik felében tudott győzni.

 • Miskolc: senki sem érte utol Veres Pált

Miskolcon 2019-ben 55 százalékkal (35 100 szavazattal) választották polgármesterré Veres Pált. Az országgyűlési választásokon a város egyik fele a Borsod 1-es, a másik a Borsod 2-es körzethez tartozik. Ha együtt kezeljük a két miskolci részt, a fideszes jelöltek vamivel kevesebb, 34 600 szavazatot kaptak, tehát rosszabbul szerepeltek Veresnél. Az ellenzéki jelöltekre viszont ez még inkább igaz, rájuk 33 100-an szavaztak.

Az átjelentkezőktől és a külföldről érkező szavazatok valamelyest még változtathatnak a képen. A teljes Borsod 2-es választókerületet papíron akár meg is fordíthatja az ellenzék (1030-cal vezet a fideszes jelölt, és 2369 szavazatot nem számoltak meg), de ez inkább matematikai esély.

photo_camera Varga László, az ellenzék jelöltje Borsod 2-ben Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA
 • Eger: mozgósított az ellenzék, de nem eleget

Egerben három éve szűk győzelmet aratott az akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám, 9800 szavazatot kapott, szemben a fideszes polgármesterjelölt 9000-es eredményével.

Mirkóczki azóta nemcsak saját pártjától távolodott el, a helyi összefogás is felbomlott, az ellenzék mégis növelni tudta támogatottságát a városban. Vasárnap majdnem 12 ezren szavaztak Berecz Mátyásra, a fideszes újonc Pajtók Gáborra viszont még többen, 13 300-an. Ez alapján mindkét fél tudott extra szavazókat mozgósítani, de a Fidesz jobban.

photo_camera Fotó: Berecz Mátyás/Facebook

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.