Az ukrán kormány üzenete Magyarországnak: „Sosem késő a történelem jó oldalára állni”

külföld
2022 április 07., 08:09
comments 14

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko csütörtökön reagált arra a hírre, hogy a magyar kormány kész rubelben fizetni az orosz földgázért. A szóvivő szerint ez egy barátságtalan lépés, ami aláássa az EU egységes fellépését is, ami az orosz invázió után kialakult.

„Ha Magyarország tényleg segíteni akar abban, hogy véget érjen a háború, így tehetik meg: ne bomlasszák tovább az EU egységét, támogassák az új oroszellenes szankciókat, biztosítsanak katonai segítséget Ukrajnának, és ne teremtsenek további finanszírozási forrásokat az orosz háborús gépezet számára. Sosem késő a történelem jó oldalára állni” – mondta el Nikolenko a Reuters beszámolója szerint.

Orbán Viktor a szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy Magyarországnak nem okozna nehézséget rubelben fizetni a földgázért.

A Fidesz választási győzelme óta, ha lehet, még tovább romlott a magyar-ukrán diplomáciai kapcsolat: Orbán már győzelmi beszédében is ellenfelének nevezte Zelenszkijt, Szijjártó pedig szerdán arról beszélt, hogy az ukrán vezetők minden határon túlmentek. A szomszédos Ukrajna amúgy éppen háborút vív saját hazája védelmében egy olyan ellenféllel szemben, mely minden bizonyíték alapján tömegesen követ el háborús bűnöket a civil lakossággal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.