Sanghajban már megengedik néhány szülőnek, hogy koronavírusos gyerekeikkel maradjanak

járvány
2022 április 07., 04:40
comments 1

Sanghajban nemrég hosszabbították meg a lezárásokat a koronavírus miatt, Kína legnagyobb városa továbbra is zárlat alatt van, az esetek száma ismét megugrott.

A város egyik vezető egészségügyi tisztviselője egy sajtótájékoztatón nemcsak erről beszélt, de azt is bejelentette, hogy a szülők kérelmezhetik, hogy a „különleges szükségletű” gyerekek mellett maradhassanak azok után is, hogy a gyereknek pozitív lett a koronavírustesztje. A szülőknek ebben az esetben viszont alá kell írniuk egy megállapodást, hogy teljes mértékben tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal.

De még ezekben az esetekben sem csinálhatnak akármit a szülők: maszkot kell viselniük, nem ehetnek egyszerre a beteg gyerekkel és kerülniük kell a közös tárgyak használatát. Arról nem esett szó, hogy pontosan mit értenek ezekben az esetekben „speciális szükségletűnek”. Azután jelentették be ezt, hogy nagy tiltakozásokat váltott ki, hogy a szülőket nem engedték a koronavírusos gyerekeikhez.

photo_camera Fotó: JIN LIWANG/Xinhua via AFP

Sanghajban 17 077 új esetet regisztráltak, 311 kivételével egyik esetben sincsenek tüneteik a fertőzötteknek. Kínában az a terv, hogy elérjék a nulla fertőzöttet, emiatt minden, pozitív tesztet produkáló embert elkülönítenek, és a közeli kontaktjait is megfigyelik.

Az EU kínai kereskedelmi kamarájának egyik tisztviselője, Bettina Schoen-Behanzin elmondta, hogy a sanghaji zárlat egyre inkább megzavarja a mindennapi életet és a kereskedelmet.

Mindeközben Pekingben is szigorítanak, miután az elmúlt napokban 11 megbetegedést regisztráltak.

Bár Kínában az átoltottsági arány 90 százalék körül van, a kínai vakcinákat gyengébbnek tartják a Pfizer vagy a Moderna által gyártottaknál, amelyeket a kínaiak inkább csak Hongkongban és Makaóban használnak. Az idősek körében az oltási arányok sokkal alacsonyabbak, mint a teljes lakosság körében, a 80 év felettieknek csak a fele van teljesen beoltva. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.