Meghosszabbítják a lezárásokat Sanghajban, gazdasági válság fenyeget Kínában a vírus miatt

járvány
2022 április 01., 07:13
Készültség Covid-19 idején Sanghajban 2022 március 31-én
photo_camera Készültség Covid-19 idején Sanghajban 2022 március 31-én Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

Meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket Sanghajban, ahol hétfőn jelentették be, hogy két szakaszban lezárják a várost, és felfüggesztik a tömegközlekedést a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése érdekében, miután a járvány elszabadult a városban.

Hétfőn a város keleti lakónegyedeit lezárták öt napra, és megkezdték a lakosság tesztelését. A város nyugati felében péntektől vezetik be a korlátozásokat. Emiatt pánikvásárlásba is kezdtek az emberek, miután pletykák kezdtek terjedni arról, hogy a város nyugati részét hamarabb és több napra zárják le.

Csütörtök este aztán a városvezetés úgy döntött, hogy a város keleti részén mégsem oldják fel a korlátozásokat, és a zárlat fennmarad. Ez azt jelenti, hogy a lakosok nem hagyhatják el otthonukat, a szükséges használati cikkeket és élelmiszereket pedig kizárólag házhoz szállítás útján szerezhetik be.

A lezárások azt is jelentik, hogy mindenkinek, aki olyan épületben lakik, ahol pozitív esetet találtak, még 10 napig otthon kell maradnia.

A város nyugati felének lezárása péntek reggel terv szerint megtörtént, így jelenleg Sanghaj 26 millió lakosságának többsége zárlat alatt van.

Eközben a Morgan Stanley közgazdászai csökkentették Kína gazdasági növekedési előrejelzését, a Citigroup pedig a második negyedévi kilátásokat érintően kockázatokra figyelmeztetett. Elemzői konszenzus látszik abban, hogy az omikron-variáns elszabadulása Kínában nagyon súlyos gazdasági következményekkel fenyeget.

A német BMW autógyártó a járványügyi ellenőrzések miatt bezárta üzemeit Senjangban, Liaoning tartomány északkeleti városában.

A kínai gazdaság lassulása miatt az olaj ára is csökkent, mivel a piacok arra számítanak, hogy a kínai gazdaság belassulásával üzemanyagigénye is csökkenni fog.

Kína csütörtökön 8559 új megbetegedést jelentett egy nap alatt, közülük 6720-nak nem voltak tünetei. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.