Orbán Viktor „természetesen elítéli a bucsai tömegmészárlást”

POLITIKA
2022 április 09., 10:53
comments 19

Orbán Viktor miniszterelnök természetesen elítéli a bucsai tömegmészárlást - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton.

Ez válasz arra, hogy Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog is Igazságosság (PiS) elnöke pénteken egy interjúban kritizálta Orbánt, amiért a magyar miniszterelnök nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az ukrajnai Bucsában elkövetett gyilkosságok miatt.

„Mikor Orbán azt mondja, hogy nem lehet látni, mi történt Bucsában, valaki javasolhatná neki, hogy keressen fel egy szemészorvost” - mondta Jaroslaw Kaczynski, majd arra is kitért, hogy vége a korábbi lengyel-magyar együttműködésnek.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint azonban Magyarország mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, melynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit.

A sajtófőnök szerint Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján is világosan fogalmazott, ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió.

„Ez az Európai Uniónak a közös álláspontja, és Magyarország ennek az álláspontnak a részese. Az összes atrocitásról pedig azt gondolom, hogy mindegyiket ki kell vizsgálni, (...) akárhogyan is, a civileket mindenképpen meg kell védeni, a civilekkel szembeni bántalmazást a leghatározottabban el kell ítélni, és az ilyen eseteket pedig ki kell vizsgálni. Független és pártatlan vizsgálatot akarunk” - idézte fel Orbán Viktor szavait a sajtófőnök.

Orbán Viktor a szerdai kormányinfón egyébként arról is elfelejtett beszámolni, hogy telefonon beszélt a bucsai mészárlásról Putyinnal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.