Rácz András: A kramatorszki rakétatámadás az oroszok által véletlenül lelőtt MH-17-es Malaysia Airlines repülőjárat sorsára hasonlít

április 9., szombat 14:17
11

A kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomását pénteken, helyi idő szerint 10:30 körül eltalálta két OTR-21 „Tocska-U” föld-föld harcászati rakéta. Az állomáson és a környékén több ezer ember várakozott azokra az evakuációs vonatokra, amikkel a harcoktól távolabb, közép- és nyugat-ukrajnai területekre reméltek jutni, és mindkét rakéta a közelükben robbant.

Eddig 52 halottról tudni, köztük 5 gyerekről, és száznál több sebesültről, de a nagyszámú súlyos sebesült miatt a halottak száma nőni fog. A támadás időlegesen megbénította a kramatorszki vasútállomás működését,, és jelentősen hátráltatja a polgári lakosság evakuálását.

Krekó Péter és Rácz András a Lakmusszal beszélget Fotó: Zöldi Blanka

Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa a Facebookon hosszú posztban magyarázta el, miért lehetett inkább az oroszoké a rakéta, és nem ukránoké. Például azért, mert: „A támadás után közvetlenül az orosz kormánymédia még büszkén újságolta, hogy támadás ért egy hadianyagot szállító ukrán vonatot Kramatorszkban.”

A lényeg: „Összességében az eset részben a 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett az oroszok által véletlenül lelőtt MH-17-es Malaysia Airlines repülőjárat sorsára hasonlít: az oroszok eredetileg katonai célpontot próbáltak támadni, csak valami egészen mást találtak el. Ezt követően pedig beindul(t) a dezinformációs gőzhenger, hogy elmossa a kontúrokat.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt