Rácz András: A kramatorszki rakétatámadás az oroszok által véletlenül lelőtt MH-17-es Malaysia Airlines repülőjárat sorsára hasonlít

háború
2022 április 09., 14:17
comments 10

A kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomását pénteken, helyi idő szerint 10:30 körül eltalálta két OTR-21 „Tocska-U” föld-föld harcászati rakéta. Az állomáson és a környékén több ezer ember várakozott azokra az evakuációs vonatokra, amikkel a harcoktól távolabb, közép- és nyugat-ukrajnai területekre reméltek jutni, és mindkét rakéta a közelükben robbant.

Eddig 52 halottról tudni, köztük 5 gyerekről, és száznál több sebesültről, de a nagyszámú súlyos sebesült miatt a halottak száma nőni fog. A támadás időlegesen megbénította a kramatorszki vasútállomás működését,, és jelentősen hátráltatja a polgári lakosság evakuálását.

Krekó Péter és Rácz András
photo_camera Krekó Péter és Rácz András a Lakmusszal beszélget Fotó: Zöldi Blanka

Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos munkatársa a Facebookon hosszú posztban magyarázta el, miért lehetett inkább az oroszoké a rakéta, és nem ukránoké. Például azért, mert: „A támadás után közvetlenül az orosz kormánymédia még büszkén újságolta, hogy támadás ért egy hadianyagot szállító ukrán vonatot Kramatorszkban.”

A lényeg: „Összességében az eset részben a 2014 nyarán Kelet-Ukrajna felett az oroszok által véletlenül lelőtt MH-17-es Malaysia Airlines repülőjárat sorsára hasonlít: az oroszok eredetileg katonai célpontot próbáltak támadni, csak valami egészen mást találtak el. Ezt követően pedig beindul(t) a dezinformációs gőzhenger, hogy elmossa a kontúrokat.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.