A Kúria egyetértett a Nemzeti Választási Bizottsággal abban, hogy nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére

április 10., vasárnap 7:27
27

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság arra vonatkozó határozatát, mely szerint érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a Romániában elégetett szavazólapok ügyét. A felülvizsgálati kérelmet a Momentum nyújtotta be a félig elégve megtalált erdélyi szavazólapok miatt, de az a Kúria szerint a kérelmük megalapozatlan volt.

A Kúria egyetértett az NVB-vel abban, hogy nincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére, mivel csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak.

Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A határozatban az is szerepel, hogy „a Kúria követendő határozatai (Kvk.IV.37.316/2014., Kvk.IV.37.657/2019/3., Kvk.IV.39.300/2022/5.) szerint a választási eljárás sommás jellege és a Ve.-ben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is.”

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint ez egy „egészen cinikus és súllyos mondat”, ugyanis eközben a Kúria „azzal védi az elutasító határozatot, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a romániai szavazólapok valódiak voltak. Az érvelés valószínűleg nem új, korábbi döntésekre is hivatkozik, de ezzel végleg egy viccet csinál önmagából, a választási bizottságból, az egész választásból, az állítólagos demokráciából és Magyarországból is.” A képviselő szerint ez a döntés már az alkotmányozási válság jele.

Korábban írtunk arról, hogy ami a levélszavazási rendszerrel történt, az a választási rendszer csődje. A levélszavazatoknak egyébként 93,98 százaléka ment a Fideszre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt