Ami a levélszavazási rendszerrel történt, az a választási rendszer csődje

POLITIKA
2022 április 03., 19:07
comments 2

A mai választáson megint több egyértelmű jogsértés történt, és az igazán kirívó esetek a levélszavazáshoz kapcsolódtak.

  • A Vajdaságban a posta helyett a Fidesz helyi szövetséges szervezeteihez köthető aktivisták vitték ki a levélben szavazó választókhoz a szavazólapokat. Az aktivisták ott maradtak, és olykor végignézték azok kitöltését, olykor kitölteni is segítettek, majd a beborítékolt szavazatokkal maguk távoztak.
  • Erdélyben is Fidesz-érdekkörben téríthették el a levélszavazatokat, Marosvásárhely mellett egy közúton az ellenzékre leadott szavazólapokat és borítékokat találtak elégve.

Ezek azért fontosak, mert egyértelműen mutatják, hogy a levélszavazás központilag, rendszerszinten kijátszható: a jelek szerint a Fidesszel szövetséges határon túli szervezetek eltéríthetik a levélszavazatok kiszállítását és begyűjtését, manipulálhatják a választás eredményét.

A kérdés az volt, hogy mit tud kezdeni ezekkel az esetekkel a Nemzeti Választási Bizottság. A döntésre a választás napjáig kellett várni: a panaszokra azt válaszolták, hogy csak Magyarország területén tudnak érvényt szerezni a választási szabályoknak. Ezzel lényegében azt deklarálták, hogy a magyar választási rendszernek van egy olyan eleme, aminek a jogszerű működését az erre hivatott állami szerv nem tudja biztosítani vagy ellenőrizni.

A helyzet tehát az, hogy a kormánypártok úgy tudnak belenyúlni a választás eredményébe, hogy az ellen nincs jogorvoslati eszköz. Ez nem demokratikus deficit, ez a választási rendszer csődje.

photo_camera Szavazatszámlálót fenyeget egy férfi Karcagon Fotó: Átlátszó

Ismét előfordultak olyan szavazatvásárlós, szervezett utaztatós esetek is, amit a törvény továbbra is egyértelműen tilt. Idén a korábbi választásoknál intenzívebb a civil ellenőrzés, több az ellenzék által delegált szavazatszámláló, ami azt eredményezte, hogy jóval több bejelentés érkezett a választási hatóságokhoz.

Ilyen egyedi esetek a korábbi választások során is előfordultak. Az a közös bennük, hogy ha sikerül is megállapítani a jogsértést, nehéz megítélni, hogy akár helyben, akár országosan mekkora hatással voltak a választás eredményére.

Lehet, hogy büntetőeljárásokkal sikerül párat felderíteni és pár embert felelősségre vonni. De a megrendelőkig még sosem sikerült eljutni. Az általános tanulság, hogy a jövében csak a független civilek jelenléte és a választók tudatosodása csökkentheti az előfordulásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt