Mélenchon azt kéri szavazóitól, hogy semmiképp ne szavazzanak Le Penre

külföld
2022 április 10., 19:05
comments 7
photo_camera Jean-Luc Mélenchon, az Engedetlen Franciaország pártjának elnöke Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország pártjának jelöltje máris beszédet intézett híveihez, jóllehet a hivatalos eredmények még nem ismertek a választók előtt.

Ezzel együtt szinte biztos, hogy a francia elnökválasztás második fordulójába Emmanuel Macron, az En Marche! („Előre!”) jelöltje, jelenlegi köztársasági elnök és Marine Le Pen, a jobboldali populista Nemzeti Gyűlés („Rassemblement national”) jelöltje jut majd be.

Az exit pollok szerint Macron nagyjából 28, Le Pen 23-24 százalékon végez majd, Mélenchon 20 százalék körüli eredményre számíthat, azaz ő lehet a királycsináló.

A kis pártok jelöltjei szinte mind Macront támogatják, leszámítva a szélsőjobboldali Éric Zemmourt, a Visszahódítás („Reconquête”) jelöltjét. Így rengeteg múlik azon, hogy a harmadik helyen végzett markánsan baloldali Jean-Luc Mélenchon kit ajánl a hívei figyelmébe.

Mélenchon vasárnap este támogatói előtt ezt mondta:

„Büszkék lehetünk az elvégzett munkára. Létrehoztunk egy népfrontot. (...) Tudjuk, hogy kire nem fogunk szavazni. Egyetlen szavazatot sem adhatunk Mme Le Penre.”

A baloldali politikus nem kérte hát híveit, hogy voksoljanak Macronra a második körben, de könnyen lehet, hogy az államfőnek ez az intelem is elég lesz ahhoz, hogy 2017 után ismét legyőzze Le Pent.

A választás második fordulóját április 24-én tartják. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt