Ukrajna nagy csatára készül Donbaszban, utána jöhet Putyin és Zelenszkij találkozója

háború
2022 április 10., 13:31
comments 4
Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója
photo_camera Mihajlo Podoljak, Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója Fotó: EMIN SANSAR/Anadolu Agency via AFP

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó egy vasárnapi televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök valószínűleg csak a keleti Donbasz régióért zajló következő csata után találkozna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Ukrajna készen áll a nagy csatákra. Ukrajnának meg kell nyernie ezeket a csatákat, különösen Donbászban, hogy ezáltal erősebb tárgyalási pozícióba kerül, és bizonyos feltételeket diktálhasson. Az elnökök ezután találkozni fognak. De ez még két-három hétig is eltarthat”

- mondta az adásban Podoljak, aki szerint Moszkva egy komolyabb offenzívára készül Donbaszban.

Az orosz vezetés két héttel ezelőtt jelezte, hogy következő katonai célként Donbasz régió teljes „felszabadítására” koncentrálnak, részben feltehetően az északi területeken, és főleg a főváros Kijev körül elszenvedett veszteségeik miatt.

Akkor az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az általuk irányított szeparatisták a donyecki régió 54 százalékát ellenőrzik, míg az északra elterülő luhanszki régiót már teljesen - 93 százalékig - elfoglalták. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.