150 tisztet rúghattak ki az FSZB-től, az 5. számú főcsoport vezetője már rács mögött van

háború
2022 április 11., 08:11
comments 12

Folytatódhatott az általános tisztogatás az FSZB 5. számú főcsoportjánál – állítja Hriszto Grozev. A Bellingcat oknyomozó csoport vezéralakja a Populjarnaja Polityika ellenzéki YouTube-csatornának beszélt arról, hogy az intézkedések az orosz nemzetbiztonsági szolgálat azon munkatársait érintik, akik az „ukrán kérdéssel” kapcsolatban szolgáltattak téves információkat Vlagyimir Putyinnak és a politikai vezetésnek.

Grozev szerint Szergej Beszedát, az 5. főcsoport vezetőjét – akit hetekkel ezelőtt házi őrizetbe helyeztek – rács mögé dugták, a telefonja több mint két hete ki van kapcsolva. A tisztogatásnak mintegy 150 áldozata van a főcsoporton belül.

„Azt tudom mondani, hogy ha nem is csukták le mindegyiküket, biztosra vehető, hogy legalább ennyien nem dolgoznak már az FSZB-nél – mondta Grozev. – Remélem, néhány napon belül konkrétabb információkat is közzé tudunk tenni ezeknek az embereknek a sorsáról” – tette hozzá.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

Az 5. főcsoport – az Operatív Információk és Nemzetközi Kapcsolatok Szolgálata, eredeti rövidítéssel DOI – lefejezéséről szóló első hírek március 11-én jelentek meg Andrej Szoldatov tényfeltáró újságíró jóvoltából. A DOI vezetőjévé 2004-ben nevezték ki Szergej Beszedát, aki előzőleg az elnöki adminisztrációhoz bekötve dolgozott, és mindeddig élvezte Putyin és környezete bizalmát.

Szoldatov azt állította a Meduzának, hogy az 5. számú főcsoportnak kellett felmérnie a politikai mozgásokat, eseményeket, a közhangulatot Ukrajnában az invázió elindítása előtt. Szerinte a szolgálat átverte Putyint. Mivel nem merték őt feldühíteni, nem azt mondták neki, amit tapasztaltak, hanem azt, amit hallani szeretett volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.