Öt örök vesztes lesz képviselő most is

vélemény
2022 április 11., 04:08

Az ellenzéki összefogás listájáról öt olyan képviselő jutott be most a parlamentbe, aki zsinórban legalább a negyedik ciklusát kezdheti meg, de egyéni megmérettetéskor, legyen az önkormányzati vagy parlamenti választás, még sosem tudott nyerni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke egyéniben még sosem mérettette meg magát. 2006 óta képviselő, mindig listáról szerzett mandátumot. Igaz, 2006-ban miniszterelnök-jelölt volt, és a pártja győzni tudott. Ám kormányzása nyomán, még a régi választási rendszerben, kétharmados győzelmet ért el a Fidesz. Egy fejlett demokráciában ekkora fiaskó után aligha maradhatott volna a politika élvonalában. Ehhez képest 2010-ben az MSZP listáján a 4., 2014-ben a baloldali összefogás listáján a 3., 2018-ban a DK listáján az 1., most pedig az egyesült ellenzék listáján a 8. helyről jutott be a parlamentbe. (És valójában az 5.-ről, mert hárman előtte nem fogják felvenni a mandátumukat.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.