Le Pen vissza tudja adni a pénzt Mészáros Lőrinc bankjának

külföld
2022 április 12., 05:33

A francia elnökválasztás első fordulóján 12 jelölt indult el, közülük nyolcan nem érték el az öt százalékos eredményt. A szabályok alapján így ők nem jogosultak a kampányköltéseik visszatérítésére. Közülük többen most a szimpatizánsaikhoz fordulnak, hogy támogassák őket, különben tönkremennek.

Valerie Pécresse, a Les Républicains jelöltje 4,8 százalékot szerzett. Hétfőn kétségbeesett nyilatkozatot tett arról, hogy kampányának gazdasági helyzete kritikus.

„Én személyesen felelek ötmillió euróért” - mondta és tájékoztatott arról, hogy összesen hétmillió eurós költségvetéssel dolgoztak, amit így össze kell szedniük valahonnan.

link Forrás

„Azonnali segítségre van szükségünk, hogy május 15-ig össze tudjuk szedni ezt az összeget” - fogalmazott világosan Valerie Pécresse.

Yannick Jadot, egy zöldpárti jelölt 4,6 százalékos eredményt ért el, mindezt kétmillió eurós költségvetésből, és Pécresse-hez hasonlóan ő is közösségi gyűjtésbe kezdett.

Eközben a szocialisták, akik a valaha volt leggyengébb eredményüket érték el, kijelentették, hogy nekik nem kell pénz, előre megvolt a kampányuk költségvetése. „Nem fogunk csődbe menni, ahogy azt sokan szeretnék” - mondta erről Olivier Faure, a párt első titkára az 1,8 százalékos eredmény után.

Francia elnökjelöltek szórólapjai.
photo_camera Francia elnökjelöltek szórólapjai. Fotó: STEPHANE FERRER/Hans Lucas via AFP

Franciaországban szigorú szabályok vonatkoznak a kampányra. Összesen 16,85 millió eurót lehet költeni, amelyből az állam visszafizet akár nyolcmilliót, ha a jelölt öt százaléknál jobb eredményt ér el. Ha nem, akkor legfeljebb 800 ezer eurós támogatásra jogosult.

A második helyen végzett és a következő forduló esélyesének is tekintett szélsőjobboldali Marine Le Pen korábban például anyagi gondokkal küzdött, ám jött a segítség. Február elején derült ki, hogy egy magyar banktól kapott kölcsönt a kampányára, majd nem sokkal később az is, hogy Mészáros Lőrinc MKB-ja volt a hitelező. Több mint tízmillió eurót vett fel Le Pen, amiből tehát nyolcat most a francia adófizetők fizethetnek vissza a magyar pénzintézetnek, a maradék kettőt kell összeszednie az elnökségre törekvő jelöltnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.