Magyarországról még éppen a háború előtt kivonultak az orosz gázkereskedő cégek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 12., kedd 15:01
6

Szép csendben kivonulnak az oroszok a magyarországi gázkereskedelemből, ugyanis a Panrusgáz Zrt. után az oroszok másik jelentős hídfőállása, a Centrex is a távozás mellett döntött. Ez nem azt jelenti, hogy ne jönne orosz gáz Magyarországra, csak míg eddig magyar-orosz vegyesvállalatok, illetve Magyarországon bejegyzett orosz tulajdonú cégek intézték jelentős részben a belföldi kereskedelmet, addig mostantól az oroszok ezt a feladatot átadták a rezsiharc egyik legfontosabb állami cégének, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek.

Az oroszok kivonulásának első jele az volt, hogy nyilvános cégadatok szerint a Panrusgáz Zrt. január 1-jén jogutód nélküli végelszámolás alá került. A titokzatos orosz-magyar gázcéget még 1994-ben alapította a Mol és a Gazprom, a társaság feladata a Gazpromtól származó földgáz értékesítése volt Magyarországon. 2015-ben vette meg az MVM Zrt. a gázkereskedő cég 50 százalékos részvénycsomagját.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt