Magyarországról még éppen a háború előtt kivonultak az orosz gázkereskedő cégek

gazdaság
2022 április 12., 15:01
comments 6

Szép csendben kivonulnak az oroszok a magyarországi gázkereskedelemből, ugyanis a Panrusgáz Zrt. után az oroszok másik jelentős hídfőállása, a Centrex is a távozás mellett döntött. Ez nem azt jelenti, hogy ne jönne orosz gáz Magyarországra, csak míg eddig magyar-orosz vegyesvállalatok, illetve Magyarországon bejegyzett orosz tulajdonú cégek intézték jelentős részben a belföldi kereskedelmet, addig mostantól az oroszok ezt a feladatot átadták a rezsiharc egyik legfontosabb állami cégének, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek.

Az oroszok kivonulásának első jele az volt, hogy nyilvános cégadatok szerint a Panrusgáz Zrt. január 1-jén jogutód nélküli végelszámolás alá került. A titokzatos orosz-magyar gázcéget még 1994-ben alapította a Mol és a Gazprom, a társaság feladata a Gazpromtól származó földgáz értékesítése volt Magyarországon. 2015-ben vette meg az MVM Zrt. a gázkereskedő cég 50 százalékos részvénycsomagját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.