1,5 milliárd euróra emelte az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást az Európai Tanács

külföld
2022 április 13., 14:52

Az Európai Unió Tanácsa további 500 millió euróval, összesen 1,5 milliárd euróra egészítette ki az Ukrajnának nyújtott támogatását, a finanszírozás a katonai felszerelések szállítását segíti - tájékoztatott az uniós tanács szerdán. Az Európai Tanács üléséről, a katonai támogatás növeléséről és a szankciókról szóló vitáról Magyari Péter kollégám írt részletes cikket. Ebben még csak felmerült lehetőségként szerepelt, hogy a már megígért 1 milliárd eurós támogatást újabb 500 millióval toldja meg az EU, bár kicsi az esély, hogy a Donbaszban készülő nagy orosz támadás előtt abból bármilyen fegyver megérkezzen a frontra.

Az intézkedésekkel olyan felszerelések és eszközök - köztük egyéni védőeszközök, elsősegély nyújtására alkalmas készletek, üzemanyag, valamint katonai felszerelések - biztosítását finanszírozzák, amelyek halálos fenyegetéssel szemben nyújthatnak védelmet. A támogatási intézkedések érvényességének időtartama 24 hónap.

Az uniós tanács közleményében leszögezte: Oroszország katonai agressziója Ukrajna ellen súlyosan sérti a nemzetközi jogot, az ENSZ Alapokmányának elveit, továbbá aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást.

"Oroszország és bűntársa, Fehéroroszország, teljes felelősséggel tartozik a háborúért, felelőseinek felelniük kell az elkövetett bűncselekményeikért" - olvasható a közleményben

Az Európai Unió követeli, hogy Oroszország hagyjon fel katonai akciójával, haladéktalanul és feltétel nélkül vonjon ki minden erőt és katonai felszerelést Ukrajna egész területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi egységét, önállóságát és függetlenségét Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közben a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Oroszország legitim katonai célpontnak tekinti ukrán területen az Egyesült Államok és a NATO fegyverszállítmányait. "Értésére adjuk az amerikaiaknak és más nyugatiaknak, hogy kísérleteiket, amelyek különleges műveletünk lassítására, valamint az orosz kontingenseknek és a donyecki-luhanszki alakulatoknak történő maximális károkozásra irányulnak, keményen elfojtjuk" - mondta a diplomata (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.