A Pentagon nem tud róla, hogy orosz csapatok gyülekeznének a finn határnál

háború
2022 április 13., 08:34
comments 5

„Az Egyesült Államok semmi olyasmit nem láttak, ami megerősítené az információkat, miszerint orosz csapatok közelítenék meg Finnország határait” – erről John Kirby, a Pentagon szóvivője beszélt az Yle című lap összefoglalója szerint.

Előzőleg a brit Daily Mail írt arról, hogy a finn NATO-csatlakozási szándékok bejelentését követően Oroszország nehézfegyverzetet és ezen belül rakétás egységeket von össze a finn határok közelében, ezeket cáfolta finn főkatonák mellett Kirby is.

A legutóbbi információk arról szóltak, hogy Finnország júniusban benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-nak, és hamarosan Svédország is követni fogja. Ezzel 32 tagúvá bővülne az Észak-atlanti Szövetség.

photo_camera Finnország a második világháború óta arra készül, hogy mi van, ha Oroszország megtámadja Fotó: ANDERS WIKLUND/TT News Agency via AFP

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán is szóba került a két ország csatlakozása. Egy névtelenséget kérő diplomata akkor azt mondta, az ajtók nyitva állnak, csak a két ország szándékain múlik a felvétel.

Mint nemrégiben megírtuk, Finnország a második világháború óta arra készül, hogy mi van, ha Oroszország megtámadja. Az agresszor azonban egyelőre mással van elfoglava egy másik szomszédos országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.