A svéd kormánypárt már júniusban kérvényezné a csatlakozást a NATO-hoz

április 13., szerda 13:13
1

Oroszország februári ukrajnai inváziója miatt Svédországban és a szomszédos Finnországban is a közélet legfontosabb témája az esetleges NATO-tagság lett. Oroszország többször is figyelmeztette mindkét országot a lehetséges következményekre.

A Svenska Dagbladet című újság szerdán arról számolt be, általa meg nem nevesített pártforrásokra hivatkozva, hogy a kormánypárt átgondolta a NATO-tagsággal szembeni ellenállását, és júniusra kérvényezni kívánja a tagságot.

A svéd kormányfő azt nyilatkozta, hogy még elemzik az ország biztonsági helyzetét, és nem kívánta kommentálni azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint pártja úgy döntött, hogy támogatja a NATO-csatlakozási pályázatot. A finn kollégájával, Sanna Marinnal közös szerdai sajtótájékoztatón Andersson elmondta, hogy minden jövőbeli álláspont magában foglalja majd a Finnországgal való további szoros biztonsági együttműködést.

Sanna Marin finn kormányfő ugyanezen a sajtótájékoztatón ugyan nem közölte, hogy mikorra várható a finn döntés egy esetleges NATO-csatlakozásról, de azt mondta, hogy az "gyors lesz", és "heteken, nem hónapokon belül" fog megszületni.

Bár a szociáldemokraták támogatása biztosítaná a többséget a csatlakozáshoz a parlamentben, Andersson jelezte, hogy ehhez 3/4-es támogatásra lenne szükség a törvényhozásban, vagyis más pártok álláspontjának is súlya van.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Mérsékeltek csatlakozáspártiak, olyannyira, hogy a szeptemberi általános választások előtt ez fontos kampánytémájuk lesz, és ha nyernek, akkor benyújtják a felvételi kérelmüket a NATO-ba. Már amennyiben ez addig nem történik meg. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt