Dmitrij Medvegyev megfenyegette az ukrán elnököt a Medvedcsuk-ügy miatt

háború
2022 április 13., 11:20
comments 12

Megérkezett az első érdemi orosz kommentár az ukrán ellenzéki politikus-oligarcha őrizetbe vétele után. Mint arról korábban beszámoltunk, a több mint másfél hónapig rejtőzködő Viktor Medvedcsukot a nemzetbiztonsági szakszolgálat, az SZBU emberei fogták el, állításuk szerint akkor, amikor megpróbálta elhagyni az országot. Volodimir Zelenszkij elnök úgy nyilatkozott, Medvedcsukot – akit Vlagyimir Putyin komájaként is szokott emlegetni a sajtó – hadifogolynak és „cserealapnak” tekinti.

Dmitrij Medvegyev, aki a kétezres években átmenetileg Oroszország elnöke is volt, és most az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese, a Telegram-csatornáján a következőket írta: „Némely szörnyszülöttek, akik Ukrajna vezetőinek nevezik magukat, valamifajta bizonyítékokat akarnak kiverni Viktor Medvedcsukból, majd úgymond gyorsan és igazságosan bíróság elé állítanák és elítélnék, végül foglyokra cserélnék őt. Ezeknek az embereknek célszerű alaposan körülnézniük minden pillanatban, és gondosan bezárniuk éjszakára az ajtókat, nehogy ők maguk is az elcserélhető személyek közé kerüljenek.”

photo_camera Viktor Medvedcsuk bilincsben Fotó: Volodimir Zelenszkij facebook

Viktor Medvedcsuk Ukrajna elmúlt harminc évének egyik meghatározó szereplője volt. A 66 éves politikus-oligarcha a 90-es években kezdte karrierjének érdemi részét, és bár ennek csúcsán „mindössze” az elnöki adminisztrációt vezette 2002 és 2005 között, egyfajta „szürke eminenciásként” valójában az ország tényleges irányítójának egyike volt politikai és gazdasági értelemben, miközben sok milliárdos vagyont halmozott fel. Az utóbbi években az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsát elnökölte, amelyet a háború kezdete után nem sokkal betiltottak. Medvedcsukot 2021-ben hazaárulással és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt