Az Európai Tanács megállapodott az ukrán hrivnya uniós valutákra való átváltásáról

háború
2022 április 14., 16:34

Az EU keresi a megoldást az ukrán menekülők által behordott, jelenleg nem sokat érő hrivnyák kérdésére.

Az Állandó Képviselők Bizottsága jóváhagyta a hrivnya bankjegyeknek az ukrajnai háború elől menekülőket befogadó tagállamok pénznemére történő átváltásáról szóló tanácsi ajánlást. A cél a menekültek további támogatása, akik nehézséget tapasztalnak, amikor a náluk lévő bankjegyeket uniós pénznemekre szeretnék átváltani.

A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy.
photo_camera A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank/Wikipedia

A Tanács az ajánlásban felkéri a tagállamokat, hogy hozzanak létre olyan nemzeti programokat, amik EU-szerte hasonló feltételekkel tennék lehetővé a hrivnya átváltását a tagállamokban. A programokkal lehetővé válna az Ukrajnából származó, lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek - a gyerekeket is beleértve - számára, hogy személyenként legfeljebb 10 ezer hrivnyát (ami kb. 310 eurónak felel meg) átválthassanak. Az átváltás díjmentesen történne, az alkalmazandó átváltási árfolyam pedig az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyam lenne. A programok időtartama legalább 3 hónap lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.