Az Európai Tanács megállapodott az ukrán hrivnya uniós valutákra való átváltásáról

április 14., csütörtök 16:34

Az EU keresi a megoldást az ukrán menekülők által behordott, jelenleg nem sokat érő hrivnyák kérdésére.

Az Állandó Képviselők Bizottsága jóváhagyta a hrivnya bankjegyeknek az ukrajnai háború elől menekülőket befogadó tagállamok pénznemére történő átváltásáról szóló tanácsi ajánlást. A cél a menekültek további támogatása, akik nehézséget tapasztalnak, amikor a náluk lévő bankjegyeket uniós pénznemekre szeretnék átváltani.

A 2019-ben kibocsátott, új, 1000 hrivnyás bankjegy. Fotó: Ukrán Nemzeti Bank/Wikipedia

A Tanács az ajánlásban felkéri a tagállamokat, hogy hozzanak létre olyan nemzeti programokat, amik EU-szerte hasonló feltételekkel tennék lehetővé a hrivnya átváltását a tagállamokban. A programokkal lehetővé válna az Ukrajnából származó, lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek - a gyerekeket is beleértve - számára, hogy személyenként legfeljebb 10 ezer hrivnyát (ami kb. 310 eurónak felel meg) átválthassanak. Az átváltás díjmentesen történne, az alkalmazandó átváltási árfolyam pedig az Ukrán Nemzeti Bank által közzétett hivatalos átváltási árfolyam lenne. A programok időtartama legalább 3 hónap lenne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt