Népirtásnak minősítette az ukrán parlament az orosz agressziót

háború
április 14., 19:10
comments 2
photo_camera A Kijevhez közeli Bucsában brutális harcok dúltak. A katasztrófavédelem munkatársai a várost átszelő úton szétlőtt autók roncsait vizsgálják át. Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Népirtásnak minősítette az ukrán parlament csütörtökön Oroszország és hadseregének Ukrajnával szembeni fellépését - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség és Volodimir Vjatrovics ukrán parlamenti képviselőre hivatkozva az MTI csütörtök este.

A határozatot 363 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban, és ugyanitt a parlament elfogadott egy törvényt is, amiben Oroszországot „terrorista államnak” minősítette és betiltotta az orosz hadseregben használatos „Z” és „V” betűk jelképként történő használatát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan eközben a Kijev megyei Bucsában és Borogyankában járt, és felkereste az ukrán hatóságok által feltárt tömegsírokat. Khan kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: a bucsai mészárlás nem álhír, mint ahogy azt a Kreml próbálja beállítani, mert a saját szemével látta a halott embereket és a lerombolt épületeket.

A főügyész azt is mondta: csapatával és az ukrán rendvédelmi szervekkel közösen dolgoznak azon, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsák.


Bucsán eddig 403 holttestet találtak, közülük 167 személyazonosságát állapították meg. Az egyik templom melletti tömegsírból az orosz katonák által megölt 73 civil áldozat holttestét emelték ki, de a tömegsír feltárása még folyamatban van.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt