Védekezik a Twitter Elon Musk felvásárlási kísérlete ellen

üzlet
2022 április 15., 17:31
comments 7

Miután Elon Musk, a világ leggazdagabb embere ajánlatot tett a Twitter összes részvényének megvásárlására, Twitter Inc. korlátozott időtartamú részvényesi jogokat fogadott el. Ezzel szeretnék megvédeni magukat a vállalkozó 43 milliárd dolláros készpénzes felvásárlási ajánlatától.

A tőzsdei nyelvben „méregpirula" (poison pill) néven ismert védekező taktika lényege, hogy ha egy részvényes nagyobb arányban vásáról részvényeket, akkor minden más részvényes kedvezménnyel vásárolhat részvényeket. Így aztán a részvények értéke csökkenne, ami az első nagyobb arányban vásárló részvényesnek veszteséget jelentene.

Musk 54,2 dolláros árfolyamon tett ajánlatot a cég papírjaira (ebből jön ki a 43 milliárd dolláros értékelés), a részvények most éppen 1,7 százalékot estek, körülbelül 45 dollárt érnek. Musk korábban azt írta, hogy ajánlata a részvényesek számára nagyon kedvező, mivel érkezése előtt 38-39 dollár között mozgott a Twitter. A Tesla tulajdonosa április elsején növelte 9,1 százalékosra a tulajdonrészét a közösségi platformban, amivel a Twitter legnagyobb részvényese lett. Ezután ugrott az árfolyam a 48-53 dolláros sávba. Alig két hét múlva pedig ajánlatot tett az egész cégre. A cég részvényesei közül sokan gondolhatják úgy, hogy Musk 54,2 dolláros ajánlata mégsem elég magas, ezért döntöttek inkább a védekezés, vagyis a méregpirula mellett. (via Reuters, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.