Minden eddiginél kisebbre zsugorodott az Antarktisz körüli tengeri jég

klímakatasztrófa
2022 április 19., 12:50
comments 1

A térség tengeri jegének kiterjedését a 1970-es évek vége óta figyelik. Kínai tudósok most az Advances in Atmospheric Sciences folyóiratban publikálták, hogy február 25-én dőlt meg az eddigi rekord, és a tengeri jég minden eddiginél kisebbre zsugorodott.

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem és a Csuhajban működő Dél-tengeri Tudományos Laboratórium kutatói az óceáni áramlatokat és az időjárási jelenségeket vizsgálták az olvadás okait keresve.

Míg a globális felmelegedés miatt az Északi-sarkvidék jege rohamosan csökken, az antarktiszi jégfelszín ezzel szemben a felmelegedés hatására az 1970-es évek óta évtizedenként kb. 1 százalékkal nőtt. Ez a tendencia először 2017-ben szakadt meg, és idén, öt évvel később másodszor is csökkenést regisztráltak.

photo_camera Illusztráció: Brusini Aurélien/hemis.fr/hemis.fr via AFP

A kutatók szerint először fordult elő, hogy az antarktiszi jég kiterjedése 2 millió km2 alá csökkent. Ez kb. 30 százalékkal kisebb az 1981 és 2010 közötti évek átlagánál.

Az Európai Unió Kopernikusz programjának klímaváltozással foglalkozó szolgálata már korábban közölte, hogy az antarktiszi tengeri jég idén februárban érte el a legalacsonyabb szintet a feljegyzések kezdete, vagyis 1979 óta.

2017-ben az Antarktisz legkisebb kiterjedése 2,11 millió km2 volt, 184 ezer km2-rel kisebb, mint az azelőtt, 1997-ben mért minimum. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.