Újabb szép 4 évben bízik a fideszes kétharmaddal gyakorta együtt szavazó német nemzetiségi honatya

POLITIKA
2022 április 19., 12:34
comments 10

Kiépült és stabil szervezettségre utal, hogy 2018 után 2022-ben is teljes jogú képviselőt juttatott a parlamentbe a magyarországi német nemzetiségi közösség. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) képviseletében megint Ritter Imre szerzett mandátumot, ehhez az kellett, hogy a német nemzetiségi névjegyzékbe regisztrált 31 856 választópolgár közül 24 630-an le is adták a voksukat a német nemzetiségi listára. Ennél még a Gődény-féle Normális Pártra is többen szavaztak országosan (39 720 voks), de a Fidesz által 2013-ban megszavazott választási törvény kedvezményes mandátumot biztosít a kisebbségeknek, így ennyi szavazat is elég volt a magyarországi németeknek a parlamenti képviselethez.

Ahhoz, hogy az országgyűlési választásokon nemzetiségi listára szavazz, nemzetiségi szavazóként kell névjegyzékbe vetetned magad a választás előtt. A névjegyzékbe vétel során külön kell kérned, hogy az országgyűlési választások során nemzetiségi listára szavazhass

- magyarázza a Társaság a Szabadságjogokért, hogy miként lehet nemzetiségi listára szavazni. A lényeg: tökéletesen önbevalláson alapszik. A törvény szerint a választópolgárnak csak nyilatkoznia kell, amelyben megvallja az adott nemzetiséghez tartozását. Tehát senki nem ellenőrzi, hogy az adott ember tényleg német, szlovák, görög felmenőkkel rendelkezik-e, elég ha az illető annak érzi magát. A szabály szerint, aki nemzetiségi listára szavaz, az nem szavazhat pártlistára, de egyéniben bárkire behúzhatja az ikszet.

Az MNOÖ főleg néhány Pest megyei településen erős: csak Pilisvörösváron közel 700-an szavaztak a német listára, de Solymár, Piliscsaba, Visegrád, Dunabogdány is fontos bázisa a német kisebbségnek. A szavazóköri eredményeket átnézve egyértelműen kirajzolódik, hogy akik listán a német nemzetiségi listára szavaztak, azok egyéniben a Fidesz jelöltjét választották. Így például Menczer Tamás vagy Vitályos Eszter is sok német nemzetiségi szavazatot kapott.

Mivel nyertük meg a német képviselői mandátumot? Egyértelműen azzal a három és fél héttel, amikor 2022. február 23-tól március 18-ig – a leiratkozások ellenére – több, mint plusz 2000 főt regisztráltunk a német névjegyzékbe az országgyűlési választásra kiterjedő hatállyal! Ha ez nem tesszük meg – tényleg az utolsó órában – akkor biztosan nem tudtuk volna elérni a 23 074 fős kedvezményes nemzetiségi képviselői kvótát! Biztos vagyok benne, hogy újabb nagyon eredményes és szép négy év áll előttünk

- köszönte meg Ritter Imre a választók bizalmát. Ebből az olvasható ki, hogy nagyon mozgott a lista: sokan leiratkoztak róla, de az utolsó órákban legalább 2000 embert sikerült meggyőzni, hogy ne a pártokra, hanem a nemzetiségi listára szavazzon. A számokat nézve nagyon látványos a hazai németség öntudatra ébredése: 2014-ben még nem sikerült mandátumot szerezni, mert csak 15 209-en érezték magukat németnek, és csak 11 415-en szavaztak az MNOÖ-listára.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.