Két független képviselő és a német nemzetiségi szószóló segített be a Fidesznek a kétharmadhoz

POLITIKA
2021 április 27., 15:31

Iszonyatos hajtás volt kedd délelőtt a parlamentben, a kormánytöbbségnek 19 törvényt kellett átnyomnia, hogy tíznél is több egyetem és több ezermilliárdnyi közvagyon kerülhessen olyan alapítványok kezelésébe, amikre ezután az államnak már nem lesz érdemi ráhatása. És mivel az alapítványokat irányító kuratóriumokba általában miniszterek vagy megbízható káderek kerülnek, így gyakorlatilag egy kormányváltás után is megmaradna a Fidesz befolyása.

Mivel a vagyonkezelő alapítványokkal kapcsolatos törvények a legutóbbi alkotmánymódosítás óta sarkalatosnak számítanak, ezek elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. És annak ellenére, hogy a fideszes Bányai Gábor még mindig lélegeztetőgépen van, a kormánytöbbségnek több alkalommal összejött a 133 szavazat.

Ehhez kellett, hogy a Fidesszel és a KDNP-vel együtt szavazzon:

  • Ritter Imre német nemzetiségi szószóló (korábban fideszes képviselő volt Budaörsön)
  • a független Fülöp Erik (korábban Mi Hazánk, még korábban Jobbik);
  • és Volner János, a Volner Párt elnöke (korábban Mi Hazánk, még korábban Jobbik) .
Volner János független képviselő
photo_camera Volner János független képviselő Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Megszavazták, hogy hivatalban lévő polgármesterek is kaphassanak fizetést a vagyonkezelő alapítványokból, a Debreceni Egyetem alapítványosítását, a Demeter Szilárd köré szervezett intézmények ingatlanvagyonának kiszervezését; a mezőhegyesi ménesbirtok alapítványi kézbe adását, az Óbudai Egyetem kiszervezését, az állam maradék MOL-részvényeinek alapítványosítását, a Pécsi Tudományegyetem magánosítását, a Budapesti Gazdasági Egyetem kiszervezését, a Dunaújvárosi Egyetemet is kivették az állami fenntartásból, ahogy a Magyar Táncművészeti Egyetemet is, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány létrehozását is támogatták a Hauszmann Alapítványét is, de a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítását is imádták. A róluk szóló posztjában Hadházy Ákos azt írta: „Erik és János feltűnően gyakori vendég, és szokatlanul kedves fogadtatásban részesül a propagandamédiában. Imre pedig magát a parlamenti széket kapta ajándékba, hogy minden eshetőségre felkészülve bebiztosítsa a kétharmadot.”

De az Eszterházy Károly Egyetem egyházi fenntartásba adását rajtuk kívül megszavazta még Apáti István, a Mi Hazánk alelnöke és Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese is. A Jobbikból kilépett képviselők közül pedig Bana Tibor, Bencsik János, Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea nyomott az igenre.