Újabb ultimátumot kaptak Mariupol védői, de nem adják meg magukat

háború
2022 április 20., 04:27
Füst száll fel az Azovstal acélgyár, a mariupolt védő ukrán erők központja felett 2022. április 14-én
photo_camera Füst száll fel az Azovstal acélgyár, a mariupolt védő ukrán erők központja felett 2022. április 14-én Fotó: ILYA PITALEV/Sputnik via AFP

Oroszország szerdán újabb ultimátumot adott a Mariupolban kitartó ukrán harcosoknak, hogy adják meg magukat.

Az orosz sereg kedd késő este bunkerromboló bombákkal támadta az Azovstal acélgyárat, Mariupol legfőbb megmaradt erődítményét.

Miután a korábbi ultimátum lejárt, éjfél közeledtével az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy egyetlen ukrán katona sem tette le a fegyvert, és újabb ultimátumot adott a mariupoli védőknek.

„Az orosz fegyveres erők humanitárius alapon javasolják, hogy a nacionalista zászlóaljak és a külföldi zsoldosok harcosai április 20-án moszkvai idő szerint 14 órától hagyják abba a katonai műveleteket, és tegyék le a fegyvert” - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az ukrán parancsnokok azonban megfogadták, hogy nem adják meg magukat.

A mariupoli Azovstal acélgyár környékén, a háború legsúlyosabb humanitárius katasztrófájának színhelyén, mintegy 120 civil hagyta el a várost humanitárius folyosókon keresztül - jelentette kedden az Interfax hírügynökség az orosz állami televízióra hivatkozva.

A dél-ukrajnai kikötővárost, ami végóráit éli, a háború kezdete óta ostromolják az oroszok. Több tízezer lakos rekedt csapdába, az ukrán források szerint már több mint 20 ezer civil halt meg a városban.

Az orosz védelmi minisztérium kedden még azt állította, hogy szerdán tűzszünetet tartanak, így a mariupoli acélműveket védő ukrán katonáknak lehetőségük lesz letenni a fegyvert és „sértetlenül” elvonulni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban jelezte, hogy mariupoli katonáik a végsőkig harcolni fognak, és elutasítják az orosz ultimátumokat.

Az ukrán elnök kedden ismét elmondta, hogy az orosz hadsereg örökre beírta magát a világtörténelembe mint a világ talán legbarbárabb és legembertelenebb hadserege:

„Civilek szándékos megölése, lakónegyedek és a polgári infrastruktúra lerombolása, mindenféle kegyetlen fegyverek használata, beleértve a nemzetközi egyezmények által tiltott fegyvereket is, ez mára mind az orosz hadsereg védjegye lett.”

Oroszország tagadja, hogy tiltott fegyvereket használt volna, vagy civileket célzott volna meg ukrajnai inváziója során, és azt állítja, hogy az atrocitásokra utaló jelek megrendezettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.