Hvg.hu: a budapesti oroszpárti tüntetés hátterében felbukkanó P. Zoltán neve egy oroszok által elkövetett kibertámadás ügyében is előkerült

április 21., csütörtök 9:00
6

Oroszország mellett, a NATO és az EU ellen szerveznek tüntetést április 30-ára Budapesten, az esemény meghívójául szolgáló Facebook-oldalt összesen négyen hozták létre, írja a Hvg.hu. A lap szerint az egyik eseménylétrehozó egy magánszemély, P. Zoltán, akinek a facebookos adatlapjából szinte semmi sem derül ki, ám egy ugyanilyen – egyébként nem szokványos – vezetéknevű férfi évekkel korábban egy olyan kibertámadásos ügyben bukkant fel, „amelynek hátterében minden bizonnyal oroszok álltak, a célpont pedig a Honvédelmi Minisztérium volt”.

2014-ben egy qov.hu domain alatt lévő oldalról az orosz titkosszolgálatok adathalász-támadást indítottak a Honvédelmi Minisztérium ellen, áll a cikkben, P. Zoltán pedig úgy került bele a történetbe, hogy később ő volt a tulajdonosa az orosz hekkerek által használt domainnek. Amikor 2017-ben a Népszava újságírója a domain akkori tulajdonosát megkereste, P.-be botlott, akiről annyit lehetett tudni, hogy Győrben él, és informatikus. Akkor az őt megkereső újságírónak azt állította: semmi köze a kibertámadáshoz.

A Hvg.hu információi szerint a győri férfi kiberbiztonsággal foglalkozik, és nem pusztán névazonosságról van szó: a jövő héten esedékes oroszpárti tüntetés eseményoldala mögött álló és az évekkel ezelőtt a qov.hu-t tulajdonló P. Zoltán ugyanaz a személy. A lap megkeresésére P. egyelőre nem reagált. „Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a tüntetést ő szervezi, az viszont valószínűtlen, hogy ha nem is ő a szervező, akkor ne tudná, kik azok, és ne lenne kapcsolat közte és köztük” – olvasható az újságban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt