Vlagyimir Putyin: „Nem szabad bemásznunk azokba a katakombákba”

háború
2022 április 21., 08:31
comments 19

Jelentést tett Szergej Sojgu Vlagyimir Putyinnak a mariupoli helyzetről, kettejük párbeszédének tartalmát videón és leiratban is közzétették a Kreml honlapján. A védelmi miniszter – aki korábban néhány hétre teljesen eltűnt a nyilvánosságból, és csak a napokban került elő ismét – egyebek közt elmondta: az erődített várost 8100 ukrán katona védte a több mint másfél hónapos ostrom során, akiket minden egyes épületért külön megküzdve szorítottak vissza, majd a maradékuk az Azovsztal vasmű területére vette be magát. A harcok során Sojgu állítása szerint 4 ezer ellenséges fegyverest likvidáltak – az ukrán fegyveres erők és az Azov ezred katonáit, valamint külföldi zsoldosokat –, emellett 1478 foglyot ejtettek. Azok száma, akik nem tették le a fegyvert, meghaladja a 2 ezer főt.

Sojgu azt állította, a város ostroma során az orosz erők rendszeresen biztosítottak lehetőséget a civil lakosság evakuálására – együttműködve nemzetközi szervezetekkel és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettessel –, ennek során 142 711 ember távozhatott.

photo_camera Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentést tesz Mariupolról Vlagyimir Putyin orosz elnök-diktátornak 2022. április 21-én

Azt mondta, Mariupol teljes egészében orosz ellenőrzés alatt áll, míg az Azvosztal területét hermetikusan körülzárták. Ugyanakkor minden nap 14 és 16 óra között leállnak a harci cselekményekkel, lehetőséget biztosítva a bent rekedteknek arra, hogy megadják magukat. Onnan azonban egyelőre nem jött ki senki. A városban nyugalom van, ám ahhoz, hogy az ellenállást az Azovsztalban is felszámolják, még három-négy napra lenne szükség Sojgu szerint.

Ostrom viszont várhatóan nem lesz, Vlagyimir Putyin ugyanis kijelentette: az ipari terület további ostromát nem találja célszerűnek, ezért parancsot ad a berekesztésére. „Ez az a helyzet, amikor kiemelten kell gondolnunk a katonáink életére és egészségére – mondta. – Nem szabad bemásznunk azokba a katakombákba” – tette hozzá. Majd azt is: „Úgy zárják körbe azt a területet, hogy egy légy se tudjon kirepülni.”

Az orosz elnök-diktátor összességében sikeresnek nevezte Mariupol „felszabadítását”, és kilátásba helyezte, hogy a hadművelet szereplői kitüntetésekben részesülnek a későbbiekben. „Ők mindannyian hősök” – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.