Vonatnak ütközött a pizzafutár, 1 100 000 forintjába kerülhet

baleset
2022 április 21., 07:16
comments 2

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy 23 éves férfi ellen, aki a tilos jelzés ellenére „haladt be” a vasúti átjáróba, ahol vonattal ütközött.

A vád szerint a pizzafutárként dolgozó férfi még 2021. november 10-én kifogástalan látási viszonyok között Nógrád község felől érkezett munkaadója kistehergépjárműjével a lakott területen kívüli vasúti átjáróhoz. Figyelmetlensége miatt nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését, és behajtott az átjáróba. A Diósjenő felől Vácra közlekedő menetrend szerinti, két kocsiból álló vasúti szerelvény vezetője a gépkocsi észlelésének pillanatában haladéktalanul gyorsfékezett és hangjelzést alkalmazott, azonban az ütközést már nem kerülhette el: a tehergépkocsi a vonat első részének ütközött, megpördült, majd az ellentétes irányú forgalmi sávban állt meg, míg a vasúti szerelvény az ütközés helyétől mintegy 70 méterre tudott megállni.

A vonaton nem sérült meg senki, a vádlott is csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A baleset következtében azonban egy vonat teljesen, négy részlegesen kimaradt, további öt vonat összesen 97 percet késett.

A férfi az ügyészség közleménye szerint megszegte a KRESZ rendelkezését, „miszerint a fénysorompó piros jelzése esetén a vasúti átjáróban közlekedő vonatnak elsőbbséget kell adni”, ezzel a vonaton utazók testi épségét és a vasúti közlekedés biztonságát is veszélyeztette.

Az ügyészség vádiratában felfüggesztett fogházbüntetésre és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 1 100 000 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.