Vonatnak ütközött a pizzafutár, 1 100 000 forintjába kerülhet

április 21., csütörtök 7:16
2

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat egy 23 éves férfi ellen, aki a tilos jelzés ellenére „haladt be” a vasúti átjáróba, ahol vonattal ütközött.

A vád szerint a pizzafutárként dolgozó férfi még 2021. november 10-én kifogástalan látási viszonyok között Nógrád község felől érkezett munkaadója kistehergépjárműjével a lakott területen kívüli vasúti átjáróhoz. Figyelmetlensége miatt nem észlelte a fénysorompó tilos jelzését, és behajtott az átjáróba. A Diósjenő felől Vácra közlekedő menetrend szerinti, két kocsiból álló vasúti szerelvény vezetője a gépkocsi észlelésének pillanatában haladéktalanul gyorsfékezett és hangjelzést alkalmazott, azonban az ütközést már nem kerülhette el: a tehergépkocsi a vonat első részének ütközött, megpördült, majd az ellentétes irányú forgalmi sávban állt meg, míg a vasúti szerelvény az ütközés helyétől mintegy 70 méterre tudott megállni.

A vonaton nem sérült meg senki, a vádlott is csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A baleset következtében azonban egy vonat teljesen, négy részlegesen kimaradt, további öt vonat összesen 97 percet késett.

A férfi az ügyészség közleménye szerint megszegte a KRESZ rendelkezését, „miszerint a fénysorompó piros jelzése esetén a vasúti átjáróban közlekedő vonatnak elsőbbséget kell adni”, ezzel a vonaton utazók testi épségét és a vasúti közlekedés biztonságát is veszélyeztette.

Az ügyészség vádiratában felfüggesztett fogházbüntetésre és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 1 100 000 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt