Képmutatásban egymásra talált Moszkva és Brüsszel

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 23., szombat 8:55
18

Lehetséges, hogy soha nem fogjuk hivatalosan megtudni, hogy melyik európai energiakereskedő hogyan fizet idén az orosz gázért. Brüsszel és Moszkva egyaránt zavarosan, a lényeget teljesen elfedő módon kommunikál a helyzetről.

Április óta az orosz állam rubelben követeli a Gazprom gázának ellenértékét, ám ahogy erre korábban rámutattunk, ez nem azt jelenti, hogy tényleg rubelben kell fizetni érte.

Egy következő cikkünkben részletesen is bemutattuk, hogy a "rubelben fizetés" technikailag hogyan néz ki. Akkor azt is jeleztük, hogy a 444-hez eljutott egy úgynevezett "non-paper", amelyben április 15-én az Európai Bizottság arra figyelmeztette a Gazprommal kereskedő európai cégeket, hogy ha Putyin március 31-én előírt (és tévéműsorban aláírt) rendelete alapján fizetnek, akkor lehetséges, hogy megsértik az érvényben lévő EU-s szankciókat.

Mivel a cégeknek kiküldött, és egyébként nem nyilvános bizottsági körlevél műfaja az úgynevezett "non-paper" volt, ezért ez az üzenet jogilag senkit sem kötelezett semmire, de arra jó volt, hogy zavarba hozza az európai vállalatvezetőket és politikusokat.

Úgy hallottuk, hogy a magyar állami MVM-ben sem látják világosan a vezetők, hogy amikor legközelebb fizetni kell az orosz gázért, akkor az EU-s szankciók megsértését kockáztatják-e, ha Putyin rendeletének megfelelően nyitnak egy úgynevezett "K számlát" a Gazprombanknál, meg egy másik, rubel-számlát is, és a kettő között az oroszok variálnak a pénzükkel. Ahogy Európa sok más energiakereskedője is világos iránymutatásra vár ebben a kérdésben.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt